Ben Anka Tülay Kıran. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi sağlık ve güzellik bölümünden mezun olduktan sonra, uzun bir dönem güzellik alanında hizmet verdim. Daha sonra Doktor olan eşimin teşvikiyle, Acıbadem Üniversitesi Podoloji Bölümü bitirerek ayak sağlığı alanında çalışmaya başladım.12 yıl sonra ailemle birlikte İstanbul’dan Afyona dönerek İSTANBUL AYAK SAĞLIĞI merkezini kurup siz değerli Afyon halkına hizmet vermeye başladık. Bilindiği üzere bir yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını hayatımızı olumsuz yönde etkiledi. İSTANBUL AYAKSAĞLIĞI merkezi olarak Covid-19 kurallarına uyarak iş yerimizi dezenfekte ettirip; maske, mesafe ve temizlik kuralı üçgenine önem vererek hizmetimizi sürdürmekteyiz.
Diyabet (Şeker) Hastalarının ayak ve tırnak bakımı
Diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinir, pankreasın vücut için gerekli olan ve yeter miktarda insülin üretememesi veya ürettiği insülini vücut için etkili bir şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Tip 1 diyabete 30 yaş altında, Tip 2 diyabete ise 30 yaş sonrası ve genetik özellik nedeniyle sık rastlanılmaktadır. Özellikle Tip 2 diyabetteki artışın nedeni çevre faktörleri,genetik, demografik ve sosyo ekonomik faktörlerin karmaşık etkileşiminden kaynaklanmaktadır. Tip 1 ve tip 2 diyabet hastalığının tedavi biçimleri de farklıdır.
Diyabetik ayak, diyabet hastalığına bağlı olarak gelişen tırnak ve ayak deformasyonlarına verilen addır. Tedavi sürecinde uzman hekimler, bakımve koruma da ise podologlar görev alır.
Şeker hastaları ayak ve tırnak bakımlarına sağlıklı insanlardan daha fazla önem ve özen göstermeleri gerekmektedir. Çünkü bu hasta grubunda ayak ve tırnak sorunları daha sık görülmektedir. Özellikle baskı altında kalan ayak ve parmaklarda, yanlış tırnak kesiminde, dar çorap ve ayakkabı giyildiğinde, Fark edilmeyen minik bir çizik bile iyileşmeyen yaralara dönüşerek diyabetik ayak oluşabilmektedir.
Diyabetli ve Zayıf kan dolaşımı olan kişilerde genellikle diyabetik ayak ülseri gelişmektedir. Yaraların iyileşme süreci ise çok yavaştır, bu nedenle
1. Ayaklar her gün ılık su ile yıkanıp ayna ile kontrol edilmelidir. Suyun sıcaklığına mutlaka derece ile bakılmalıdır.
2. Özellikle Parmak araları kuru kalacak şekilde ayaklara hergün yumuşatıcı krem sürülmelidir.
3. Tırnak kesimi kısa olmayacak şekilde düz kesilmelidir, tırnaklarkesilemiyorsa mutlaka podologtan yardım alınmalıdır.
4. Açık renk çorap kullanmalarını, mantar ve bakteriyi önlemek için gümüşiplikli çoraplar kullanılmalı, çoraplar her gün değiştirilmelidir.
5. Giyilen ayakkabı Ayak anatominize uygun veyumuşak olmalıdır.