Eskişehir’ de bir konsept ortaklığı “ESTİYAPDER” Eskişehir Tiyatro platformu Derneği ile Mario Zell – Erkek Giyim Mağazası fikir birliğinden doğan sanat, kültür ve giyim sektörü uyumu ile oluşan şık, ferah ve de uyumlu bir mekanda tiyatroya gönül vermiş bir sanat insanı; Enis Zeytinler.
Enis Zeytinler, 1953 Eskişehir doğumlu. İlkokulu Yunus Emre İlk Okulunda, Bursa Erkek Lisesinde ortaokulu, Eskişehir Atatürk Lisesinde liseyi ve Anadolu Üniversitesinde Lisans tahsilini tamamlayarak yaşamının büyük kısmını da tiyatro ile geçiren biri.
Tiyatro ile tanışıklığı 1963 yılına denk geliyor. O yıl ilk kez amatör olarak sahneye çıkıyor. Çocuk daha ve 10 yaşında. Tiyatro seyirciliği ise daha da eskilere gidiyor. 1960 yılı sonbaharı. İlk seyrettiği oyun; “Duvarların Ötesi” oyunu. Kırmızı kadife perdeye ve tozlu sahneye o yıl aşık oluyor. Babası Orhan Zeytinler, sevdiği için evde eşe dosta “Karagöz” oynatıyor, eğlendiriyor. Bir hayali ve mahlası: “Hayali Orhan Cûdi”. Çocuk Enis o zamanlar babasına “yardakçı” lık yapıyor. Sonra daha da ileri gidiyor ve “ipli kukla” yı öğrenip yaz aylarında arkadaşlarına evin bahçesinde kukla oynatıyor. Harçlığını kazanıp yine sinema seyretmeye gidiyor.
Bursa’ da Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’ nda 1965 de çocuk bölümünde tiyatro çalışmalarına katılıyor. En güzel tiyatrolu yıllar onun için 1965/1967 yılları arası.
1969 yılı profesyonel anlamda sahneye çıktığı ilk yıl. Ali Yörük’ ün “Çatallı Köy” ü ilk göz ağrısı ve canlandırdığı karakter; Ismayıl.
1970 den itibaren tiyatrodan kopmadan geçen, sahnede 50 yıl uğraş veren Enis Zeytinler, iki karpuzu bir koltuğa sığdırıyor. İlaç Sektörü ve sahnede uğraşını devam ettiriyor. O yılarda “mim”/ pantomim sanatını öğreniyor ustalardan. Çocuklara bu sanatı tanıtmak için iki yıl boyunca okullarda mim resitalleri veriyor. Hastaneleri dolaşıp yatan hastalara pantomim yapıyor. 1971 de Vatan yahut Silistre ile sahte Doktor oyunlarında rol aldı.
1972 de lisede ilk kez “Okul Duvar Gazetesi” ni, Eskişehir Sanat Dergisini ve “Meddah” tiyatro dergisini ile okul yıllığı; Ocak 72 yi yayımlıyor. Eskişehir yerel gazetesi Sakarya da haftalık Sanat Sayfası ve Mizah Sayfası hazırlıyor. 1973 de ilk oyunu “Tuvazin” i yazıyor, sonrasında Eskişehir Deneme Sahnesini hayata geçirip bu oyunu sahneliyor. Aynı yıl Bildik Tiyatro ile Çatallı Köy ve Duvarların Ötesi oyunlarında rol aldı. 1974 de ikinci oyunu, Hey Gidi Günler Hey! İ yazdı sahneye koydu, Muhsin Efendi’ yi canlandırdı. 1975 de Çorak Topraklarda, Harput da Bir Amerikalı ve 1976 da Bozkır Güzellemesi oyunlarını sahneye koydu. Bozkır Güzellemesi oyunu ile En Başarılı Yönetmen Ödülünü aldı. Aynı yıl 3. Oyunu Geçmişe Yolculuk’ u yazdı, oynadı ve sahneye koydu.
1976 da ilk çocuk oyunu Nasreddin Diye Biri oyununu yazdı. Sahneye koydu. Nasrettin karakterine can verdi. Aynı oyun bir yıl sonra İstanbul da özel bir tiyatro tarafından bir yıl boyunca sahnelendi.
1977 de Akçe Tiyatro Kulübü oyuncuları arasına katıldı. Sırasıyla Masal Bahçesi, Ağrı Dağı Efsanesi, Zincire Vurulmuş Promete ve Sersem Kocanın Kurnaz Karısı oyunlarında roller aldı. Masal Bahçesi ve Sersem Kocanın Kurnaz Karısı oyunları 5 yıl süre ile sahnede kaldı. Turnelere çıktı. Köylerde meydanlarda sahnelendi. Çanakkale Tahta At Festivali, Ankara Festivali ile Bodrum Ortakent Festivallerine katıldı. Eskişehir Deneme Sahnesi Oyuncuları ile birlikte şehir merkezinde kurdukları 150 kişilik sahnede Sersem Kocanın Kurnaz Karısı oyununu ve Hanimiş de Dedesinin Torunu oyunlarını Arı Sinemasında sahnelediler.
1984-1986 de Bilecik de Üniversite ve Halk Eğitim Merkezi Tiyatrosunu kurdu. Hababam Sınıfı Baskında ve Hababam Sınıfı Tatilde oyunlarını sahneye koydu. 1990 da Bedel dili ve pazarlama, Sigortacılık ile Yaratıcı Drama Eğitimleri Sertifikası aldı, bu konularda dersler vermeye başladı. 1996/1999 yılları arası Erikson Clap da İletişim Araçları Pazarlaması dersleri verdi.
2000 yılından 2012 yılına kadar Antalya ve Alanya da tiyatro yaptı ve oyunculuk dersleri verdi. Tiyatro Akademi’ yi bu yıl kurdu. Tersine Dönen Şemsiye ve Pırtlatan Bal oyunlarını sahneye koydu. Komşu Köyün Delisi ve Özgürlüğün Bedeli oyunlarında roller aldı. Bir Delinin Hatıra Defteri oyununu sahnelemeye başladı. 2012/2014 arası İzmir de oyunculuk dersleri verdi. Oyunlarda roller aldı. Bozkır Güzellemesi oyununu sahneye koydu. 2015 de emekli olarak memleketi Eskişehir’e döndü.
Eskişehir de Anadolu Gazetesinde Köşe Yazıları yazmaya başladı. Bir yıl boyunca Meddah adlı köşesinde tiyatro-sanat-kültür yazılarına hayat verdi. Eskişehir Liseleri Arası Bilgi ve Genel Kültür Yarışmasını düzenledi. “Eskişehir Liseler Arası Tiyatro Şenliği” ni başlattı ve süpervizörlüğünü devam ettirdi. Liselerde tiyatro oyunları, Komşu Köyün Delisi, Bozkır Güzellemesi ve Deliler Boşandı’ yı sahneye koydu. “Karanlıkların İnadına” adlı dans tiyatrosunu gerçekleştirdi. İki ayrı sanat kurumunda yaratıcı Drama dersleri verdi.
2016 da Eskişehir Tiyatro Platformunu kurdu. Antalya da kurmuş olduğu “tiyatro akademi” yi Eskişehir’ e taşıdı. Eskişehir Kanserle Yaşam Derneği ile birlikte “Pembe Kurdele/Bizimkiler” oyunu kolajını yaptı, sahneye koydu ve rol aldı. Eskişehir, Bilecik, Kütahya ve Afyon merkez ve ilçelerini kapsayan dokuz aylık bir turne ile oyun 65 kez sahnelendi.
Enis Zeytinler, tiyatrodan sonra bu yıl sinema ile ilgilenmeye başladı. Eskişehir de çekimleri yapılan “Mor Menekşeler” dizisi ve “Şevkat Gönüllüleri” dizilerinde roller aldı. Asteros Sinema Yapım ile birlikte çalışmaya başlayan Enis Zeytinler, önce “Git Başımdan” sinema filmi setinde kamera arkası çalışmalar yürüttü. “Alamet-i Kıyamet” korku filminde ilk film projesinde Atilla rolünü oynadı ve aynı zamanda cast ajansı olarak filme oyuncular verdi. Daha sonra aynı film şirketi ile, “Biz Size Döneriz” de cast yaptı ve set arkası çalışmalara katıldı. 2017 de Seyitgazi de “Askar/Cin Vadisi” filminde rol aldı ve cast direktörlüğünü gerçekleştirdi. Aynı yıl “Öğrenci Kafası” filmine cast temin etti. Asteros Yapımın 4. Sinema filmi, Damat Takımı’ nda sarhoş Kemal rolünde oynadı. Bir sanat filmi “Siyah Atların Ölümü” nde de rol alan Enis Zeytinler, aynı filmde yapım koordinasyon da görev aldı. Asteros Film ile 5. Sinema filmini tamamlamış oldu.
2017 de bir adres değişikliği ile Eskişehir Tiyatro Platformu Derneği- Tiyatro Akademi Kızılçıklı Mahmut Pehlivan Caddesine taşındı. Aynı yıl, Bir Delinin Hatıra Defteri, Komşu Köyün Delisi, Asiye Nasıl Kurtulur? Oyunları defalarca Eskişehir sahnelerinde sahnelendi. Eşek Kafası Haydar ve Bir Congoloz Dev Masalı oyunu, Or General Muhsin Batur Kültür Merkezi-Tiyatro Salonunda çocuklar tarafından sahnelendi.
2017 de Mario zell – Tiyatro Akademi kardeşliği konsepti ile oluşan kültür sanat ve tiyatro birlikteliği temmuz ayında başladı.
Bir İtalyan klasiği olan erkek giyim tarzını Eskişehir de on yıldır başarı ile temsil eden MARİO ZELL erkek giyim konseptini sunan Ali Karaman ile 50 yıldır tiyatro sahnelerinde toz yutan, dirsek çürüten Enis Zeytinler, kafa kafaya verip, kızılcıklı caddesinde yeni yerlerinde Türkiye de olmayanı, bir ilki ortaya çıkartmak istediler.
Kızılçıklı caddesi üzerindeki bu geniş mağazayı işlevsel olarak kullanılabilecek en mükemmel tarzda dizayn etmeliyiz diye yola çıkan iki kafadar, ellerindeki tüm kullanılabilir malzemeyi, eteklerindeki tüm taşları ve akıl sihirlerini ortaya döktüler.
Ve ortaya gözlerinizle gördüğünüz bu konsept mağaza ortaya çıktı.
Mario Zell – Tiyatro Akademi ikilemine yaklaştığınızda şık vitrin bakanları kendine çekiyor. Hemen sağ baştaki giriş kapısının iki yanındaki tabela sizi içeri fütursuzca davet ediyor. Giriş kapısı solunda sade Mario Zell ve sağındaki tiyatro akademi tabelaları bakan göze, hislere girin içeri diyor.
Mağazanın girişinden itibaren üç küçük adım atmadan soluğunuz kesiliyor. Aman Tanrım bu sadelik ve görsel şölen sizi bir kat daha meraka sürüklüyor. “Neredeyim, ben?” Renk cümbüşü kostümler arasında yerlerini almış kitaplar, kapaklarının açılmasını ve sayfalarından dökülen kelimelerin sihrine kapılmanızı bekliyor. Mağazayı aydınlatan ışık demetlerine kendinizi kaptırdığınızda ve daha yukarılara baktığınızda; altı büyük görsel havuzla bilmece çözüyorsunuz sanki. İki kafadar bu görsel havuzlarda düşündüklerini anlatmışlar… Daha da doğrusu yol haritalarını çizmişler.
Arka tarafta yine çeşitli spor giyim arasında fotoğraf stüdyosu ile karşılaşıyorsunuz. Hemen onun yanında Enis Zeytinler’ in konuklarını ağırladığı oda ile burun buruna geliyorsunuz. Güler yüzüyle bizleri odasında kahve ve çayla bizleri konuk eden nam-ı değer Enis Hoca söze “- Hoş geldiniz.” İle başlayıp neler yaptıklarına geçiyor ve anlatmaya başlıyor.
“- Gözleriniz ile gördüğünüz, elleriniz ile dokunduğunuz ve hissettiğiniz, beğendiğiniz erkek giyim çeşitlerinden sonra bu odadan itibaren bizlerle birlikte tiyatro soluyabilirsiniz artık.” Enis Hocanın bu sözleri ardından tiyatro soludukça ve sahnenin de tozunu yutacağımıza göre; tiyatro oyuncusu, bir aktör olabilir miyiz diye düşünmemek elde değil.
Kahverengi ve sarının hakim olduğu büro eşyaları ile dolu odada bir ferahlık ve sıcaklık mevcut. Buna Enis Hocanın güler yüzü ve sıcaklığı da eklenince bu odadan çıkasınız gelmiyor.
Eskişehir Tiyatro Platformu Derneği bu oluşumun çatısı, yasal dayanağı durumunda. Bu çatı altında iki ayrı şemsiye var. Tiyatro işi; “tiyatro akademi”, sinema işi ise, “İlaç Yapım” şemsiyesi altında yürüyor.
Tiyatro Akademi bünyesinde profesyonel kadro ile oyunlar sahneleniyor öncelik ile. Enis Zeytinler yanında en az 5 ile 7 yıl arasında tiyatro yapan yetişkinler var bu kadroda. İki yıldır bu kadro Komşu Köyün Delisi, Bir Delinin Hatıra Defteri, Asiye Nasıl Kurtulur? Baretini Giy Deli Çıkabilir! Oyunlarını sahneliyorlar.
2018/2019 Tiyatro sezonunda yeni oyunları: Duvarların Ötesi, Tersine Dünya, Deliler Boşandı, Komşularımız ve Pırtlatan Bal çocuk oyunu ile kabare oyunları Tuvazin seyircileri ile buluşacak. Tabii klasik oyunları Bir Delini Hatıra Defteri (202.) kez sahnelenip yoluna devam edecek.
Enis Zeytinler’ in bir sosyal sorumluluk projesi var 2019 için. “Alzaimer, Hastam ve Ben” yıl boyu turneler ile seyirci ile kucaklaşacak. Geliri de bu hastalıkla baş etmeye çalışan kurumlara bağışlanacak.
Bu arada bir ilki de gerçekleştirmek istiyor Enis Zeytinler, tiyatro akademi bünyesinde. Saat 18 de oyunlar sahneleyecek, ALTI OYUNLARI adı altında. Birde saat 22 de “ondan sonra tiyatro” adı altında oyunlar sahnelenecek. Cumartesi Pazar günleride çocuk oyunları sahnelenecek.
Hemen yukarıdaki sözleri Enis Hocadan dinleyince hemen aklımıza gelen ilk soruyu sorduk” – Nerede?” Diye. Sorunun ardından hemen yukarı kata davet edildik. On basamaklı merdiveni çıkınca mini mini fuaye ile karşılaştık. Sonra da kapısında “Orhan Zeytinler Cep Tiyatrosu” yazan 46 koltuklu mini tiyatro salonunla. Loş bir karanlık, birazdan yanan spotlarla sahne aydınlandı. Simsiyah sahne çerçevesi ardında geri plandaki siyah fon perdesi yanında sahnedeki dekor dikkatimizi çekti. Öğrendik ki bu Bir Delinin Hatıra Defteri oyunu dekoru imiş.
Kahverengi koltuklarda oturup söyleşiye devam edelim dedik.
Öğrendik ki bu bina içerisinde tiyatro öğrencileri yetiştiriliyor. Çocuklar cumartesi günleri buraya oyunculuk öğrenmeye geliyorlar. Cuma akşamları da yetişkinler Yaratıcı Drama çalışmasını burada gerçekleştiriyorlar. Diğer günler akşam oyunlar sahnelenirken gündüzleri de her yaştan tiyatro öğrencileri burada tiyatro adına çalışmalar yapıyorlar.
Sabah saat 10.30 da bu ortak konsept kapısından içeri girdik. Şimdi saat 12.30 a geliyor. Eminim biraz daha vaktimiz olsa Enis Hoca yaptıklarını ve yapacaklarını daha da anlatmaya devam edecek. Heyecanla ve sevinçle…
Bir başka söyleşide devam edelim diyerek izin istedik, tokalaştık ve mağaza dışına doğru yürürken Enis Hoca bizi uğurlam üzere yanımızda idi. Tam kapıdan çıkarken; Enis Hoca “- Unuttum söylemeyi” dedi ve devam etti sözlerine; “Bir önemli konu daha var. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerde Deliklitaş Mahallesi Muhtarlığına adayım. Desteklerinizi beklerim!”