Afyon Otizm Derneği Başkanı Fatma Kılcı Kavas’ın girişimleri ile Türkiye’de ilk defa Gölge Öğretmenlik Sertifika Programı AKÜ’de açıldı. Programa ülke genelinden 50 kişi katıldı.
Anneler gölge öğretmen oldu
Afyon Otizm Derneği Başkanı Fatma Kılcı Kavas’ın girişimleri ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama Merkezi Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Doç Dr. Eray Eğmir tarafından açılan Gölge Öğretmen Sertifika Programına uzaktan eğitim yöntemiyle Türkiye’nin farklı illerinden 50 kişi katıldı. Katılan 50 kişiden Afyon Otizm Derneği üyesi olan ve çocukları otizmli annelerden olması dikkat çekti.
MEB tarafından yayınlanan genelgeye göre, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme öğrencisi olan otizmli çocukların eğitiminde ‘kolaylaştırıcı kişi’ (gölge öğretmen) uygulamasının 2020 yılında hayata geçirilmesine rağmen bu güne kadar sertifikalı gölge öğretmen olmaması nedeniyle ile görevlendirme ile yapılıyordu. Fatma Kılcı Kavas’ın girişimleri ile açılan Gölge Öğretmen Sertifika programına ülke genelinden 50 kişi katıldı.
Türkiye’de ilk
AKÜ Sürekli Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Doç Dr. Eray Eğmir’in açtığı Gölge Öğretmen Sertifika Programına 50 kişi katıldı. Bir ay süren ve 42 saatlik sertifika programına katılanlardan 15 tanesi otizmli çocukların anneleri olması dikkat çekti. 15 annenin ise tamamı Afyon Otizm Dernek üyesi olarak Türkiye’de ilk olmaları dikkat çekti. 42 saatlik eğitimi tamamlayan anneler gölge öğretmen olmaya hak kazandılar.
Afyon Otizm Dernek Başkanı Fatma Kılcı Kavas, “Yaklaşık bir yıl önce Gölge Öğretmenlik genelgesi çıkmasına rağmen bu güne kadar belgeli birileri yoktu. Görevlendirme ile bu işi yapanlar vardı ancak onlarda yeterli değildi. Bizde Türkiye’de birkaç yerde gölge öğretmenlik programı açılmaya çalışıldı ama yeterince ilgi görmedi. Biz Afyon Otizm Derneği olarak AKÜ Sürekli Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Doç Dr. Eray Eğmir’i ziyaret ederek durumu anlattık ve hocamız çok ilgilenerek programın açılmasını sağladı” dedi.
Kavas, “Program Türkiye genelinde herkese açıktı. Bizim için en önemlisi Türkiye’de ilk defa otizmli çocukların anneleri bu programı tamamlayarak Gölge Öğretmen olma imkanı yakaladılar. Gölge Öğretmenler Afyon’da 4-5 bin lira kazanırken İstanbul gibi büyük şehirlerde 10-15 bin lira aylık gelir elde edebiliyor. Yakında sertifikası olmayanlar gölge öğretmen olamayacağından bu program çok önemliydi. Bu konuda Afyon olarak çok önemli bir öncülük yapmış olduk” dedi.
Gölge Öğretmen Nedir?
Gölge öğretmen ilkokul yıllarında özel ihtiyaca sahip olan öğrenciler ile birebir eğitmenlik yapan öğretmenlerdir. Gölge öğretmenler kısaca eğitim asistanı olarak da bilinmektedir. Öğrenci ile birebir iletişime geçer ve onların her türlü ihtiyaçlarına yönelik olarak eğitimler verirler. Gölge öğretmenler çeşitli öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler ile özel olarak ilgilenirler. Bu öğrencilerin eğitim hayatına daha da kolay adapte olmasını sağlarlar. Gölge öğretmenler bu tarz öğrencilere ekstra olarak ilgi gösteren öğretmen gruplarıdır. Gölge öğretmenler yardımcı öğretmenler olarak da bilinirler.
Gölge öğretmen gerekli durumlarda evde öğretim yapması beklenebilir, çocukla çalışan profesyoneller, ebeveynler ve sınıf öğretmeni için destekleyici çalışma oturumları düzenleyebilir. Gölge öğretmenin sorumlulukları şöyle özetlenebilir:
-Özel gereksinimli öğrencinin sınıf ortamında uygun davranışları sergilemesini sağlar,
-Gerekliyse sınıf içi ödevlerini ve görevlerini tamamlaması için çocuğa rehberlik eder,
-Çocuğun bireyselleştirilmiş eğitim planındaki öğretimsel hedeflere ulaşmasını sağlar,
-Çocuğun gelişmesi ve öğrenmesine ilişkin veri toplar,
-Çocuğun gelişmesi ve öğrenmesi ile ilgili bilgileri ebeveynlere, okul idaresine ve diğer paydaşlara düzenli olarak sunar.