Bu yıl4. düzenlenen Uluslararası Afyonkarahisar Turizm ve Lezzet Festivali coşkuyla başladı. “Bizim mutfağımızda sadece yemek değil insan da pişer” teması ile düzenlenen GastroAfyon 2022 heyecanla başladı.
Tarihten gelen yerel lezzetlerimizi tüm Dünya’ya tanıtmak amacıyla Belediye tarafından Afyonkarahisar Valiliği koordinasyonunda Profesyonel Aşçılar Derneği ve pek çok kurumun paydaşlığında düzenlenen GastroAfyon2022, kortej yürüyüşü ile başladı. GastroAfyon coşkusu kortej yürüyüşüyle tüm kente yayıldı. Vatandaşların da alkışlar eşliğinde telefonlarıyla anı kayıt altına aldıkları yürüyüş Mevlevihane’den başlayarak Zafer Meydanına kadar sürdü.
Festival kapsamında şenlik havasında geçen korteje, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, eşi Sevim Zeybek, Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar protokolü, dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefleri, UNESCO gastronomi şehirleri temsilcileri, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri ve şefleri, gurmeler, gastronomi yazarları, şehrin üreticileri, yerli ve yabancı basın temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Kortej, çevrede bulunan dükkânlar ile vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı.
Zafer Meydanında sona eren yürüyüş ardından protokol konuşmaları ile resmi açılışın yapıldığı festival Motor Sporları Merkezindeki etkinliklerle devam etti. Liseler arası yemek yarışması, sokak sanatçılarının müzikal gösterileri, çocuk etkinlikleri, kadınlar arası sarma yarışması, fotoğraf sergisi, yaren gecesi gibi yüzden fazla etkinliğe sahne olan festivalin ilk gününde Araştırmacı, yemek yazarı Nevin Halıcı ve Yazar, Şef Ulaş Tekerkaya’da ‘Mevlevi Mutfağı’ üzerine söyleşide bulundu. GastroAfyon için şehre gelen ünlü gastronomi profesyonelleri hem hünerlerini sergiledi, hem de yerel mutfağı tanıma fırsatı buldu. Aynı zamanda yapılan yarışmalar ve atölye çalışmaları ile gastronomi dünyasının kalbi şehrimizde attı.
Festival resmi açılışı için tören düzenlendi. Törene Başkan Mehmet Zeybek ve eşi Sevim Zeybek, Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, Vekil Mehmet Taytak, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, büyükelçiler, gastronomi profesyonelleri, şefler ve vatandaşlar katıldı.