casibomcasibomdumanbetdumanbettrendbetbetistholiganbetistanbul escortbetcioAntalya EscortvaycasinomatadorbetcasibomCASİBOMcasibom girişbettilt girişjojobet girişSahabet girişjojobetbetciocasibomjojobet girişbizbet turkiye girisjojobet girişvaycasinodeneme bonusu veren sitelercasibom girişcasibom girişbetwooncasibomcasibommarsbahisMuratpaşa Escortbetcio girişcasinolevantbettiltatlasbet güncelmatadorbetonwinonwin girişgalabetmatadorbetmatadorbetjojobetnakitbahis güncel girişdinamobet güncel girişbahsegel girişkralbet güncel girişbetmarinolunabetmarsbahis güncel girişjojobet girişcasibom girişcasibom güncel girişcasibom girişmostbet güncel girişgrandpashabet güncel girişmatadorbet güncel girişmobilbahis güncel girişcasinomaxi güncel girişjojobet girişpinbahis güncel girişmatadorbet güncel girişmeritbet güncel girişrestbet güncel girişjojobet girişmobilbahis güncel girişjojobetcasibommarsbahismavibetaresbetlunabetlunabetholiganbetonwin güncel girişlunabetgoldenbahiscasibombetebet girişbetkanyon güncel girişdumanbet güncel girişvaycasino güncel girişultrabet güncel girişjojobetjojobettipobet güncel girişotobet güncel girişmeritking girişbahiscom güncel girişbetturkey güncel girişcasibommeritking girişbetsmovebahiscom güncel girişkulisbet güncel girişasyabahis güncelcasibomcasibom güncel girişultrabetdumanbetpusulabetcasibomimajbetbetparkcasibom girişbaywinimajbet girişmatadorbet girişbahiscasino girişbonus veren siteler www.theirishpubfl.comselçuksportsjojobetjojobet güncel girişjojobet girişhttps://www.nightingaleseldercare.com/https://www.nightingaleseldercare.com/pusulabetjojobetcasinolevantcasinolevantcasinolevantinterbahissahabet girişbüyükçekmece escortbetvarParibahisextrabetradissonbetMeritkingjojobetjojobet giriscasino sitelerigrandpashabetgrandpashabetgrandpashabetgrandpashabetgrandpashabetbetwooncasibom güncel girişcasibom girişjojobetmarsbahisbetcio güncel girişrestbet güncel girişmostbet güncel girişmobilbahis güncel girişgrandpashabet güncel girişjojobetholiganbet güncel girişsahabet güncel girişsekabet güncel girişonwin güncel girişcasinomaxi güncel girişsafirbetvbetelexbetngsbahiskalebetbettinebetnanovevobahispusulabetasyabahisjojobet girişcasibom güncel girişbets10mobilbahistempobetgrandpashabet girişasyabahisPerabetküçükçekmece escortcasibom
DOLAR
34,7982
EURO
36,8616
ALTIN
2.951,18
BIST
10.086,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon
Çok Bulutlu
9°C
Afyon
9°C
Çok Bulutlu
Cuma Yağmurlu
8°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Pazar Parçalı Bulutlu
14°C
Pazartesi Çok Bulutlu
14°C
parkhayat






parkhayat






Et haşlanarak, yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmeli

Et haşlanarak, yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmeli
28.06.2023
A+
A-

 

Kesimden sonra kurban etlerinin dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, böylece etin uygun bir lezzet kazandığını ve mideyi rahatsız etmeden kolayca sindirilebildiğini söylüyor. Etlerin bekletilirken poşet içinde tutulmaması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar yüzeyi kirlenmiş eti yıkamak yerine, kirlenmiş kısmın kesilmesinin, bakteriyel bulaşma olmaması açısından önemli olduğunu ifade ediyor. Etin haşlanarak ve yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmesi gerektiğini dile getiren Yiğit, pişirilirken kuyruk yağı veya tereyağı gibi yağların eklenmemesi gerektiğini söylüyor.

.

Sağlıklı beslenme önerilerini dikkate almak yaşam kalitenizi arttırır

Bayramların iletişimin yüksek olduğu, bütün aile bireylerini, akrabaları bir araya getiren ve birbirinden lezzetli yemeklerin eşlik ettiği günler olduğunu belirterek sözlerine başlayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu dönemde sağlıklı beslenme önerilerini dikkate almak günlerinizin çok daha keyifli geçmesini sağlar ve yaşam kalitenizi arttırır. Bayram dönemlerinde özellikle hipertansiyon, diyabet hastalarının ve mide hassasiyeti olan bireylerin, beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerekir.” dedi.

Et dinlendirilerek, iç sıcaklığının oda sıcaklığına ulaşması sağlanmalı

Kurban etlerinin uygun bir lezzet kazanması, mideyi rahatsız etmemesi ve daha kolay sindirilmesi için kesimden sonra dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yiğit, “Kesim sonrası 10-15 dakika içinde etlerde rigor mortis dediğimiz ölüm katılığı başlar. Kurban etleri kesildikten sonra en az 4-5 saat serin bir ortamda bekletilmeli. Etlerin iç sıcaklığının oda sıcaklığına ulaşması sağlanmalı. Etler bekletilirken poşet içinde tutulmamalı. Etlerin mümkün ise geniş ve temiz bir kapta yan yana dizilerek soğuması sağlanmalı. Eğer et parçalanırken yüzeyi kirlenmiş ise bu eti yıkamak yerine, kirlenmiş kısmın kesilmesi, bakteriyel bulaşma olmaması açısından önemli.  Etler dinlendirildikten sonra, küçük parçalara ayrılıp dolapta 4 derecede en az 24 saat bekletilmelidir. Eğer kurban etleri hemen tüketilecekse en azından kıyma olarak tercih edilebilir. Kıyma ve iç organlar 1-2 gün, küçük parçalara ayrılmış etler ise en fazla 3-5 gün dolapta saklanabilir. Etler derin dondurucuda -18 derecede 4-6 ay süre ile saklanabilir.” uyarısında bulundu.

Et haşlanarak, yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmeli

Etler pişirilirken görünen yağların ayrılması gerektiğinin altını çizen Yiğit, “Eğer etin vitamin ve minerallerinden en yüksek düzeyde faydalanmak istiyorsak, kavurarak ya da kızartarak değil, haşlayarak tüketmeliyiz. Yanında mutlaka yeşil yapraklı sebzeler bulundurulmalı.  Etin kendi yağı yeterli olacağı için pişirilirken kuyruk yağı veya tereyağı gibi yağlar eklenmemeli. Etler mangalda pişirilecekse kömürleşecek şekilde kızarmamasına dikkat edilmeli. Kanserojen oluşumunu engellemek için alev kaynağı ile et arasında en az 15-20 cm mesafe olmalı ve yağların aleve damlaması engellenmeli.” dedi.

Bayramların şerbetli tatlı tüketiminin de yüksek olduğu dönemler olduğunu hatırlatan Yiğit, kilo kontrolü ve sağlık için şerbetli tatlıları porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmenin veya sütlü tatlı tercih etmenin çok daha etkili bir seçenek olduğunu vurguladı.

Bayramda sağlıklı beslenmeniz sağlayacak menü örneği:

“Sabahları güne, 1-2 bardak su ve 2-3 adet kuru kayısı veya kuru incir ile başlayabilirsiniz. Kahvaltıda şekersiz açık çay, 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir, 5 adet tuzsuz zeytin ya da 2 bütün ceviz, domates, salatalık, maydanoz, dereotu ve yeşillikler ile 1-2 dilim tam buğday  veya siyez ekmeği tercih etmeniz sağlıklı olacaktır. Öğle yemeğinde, 1-2 kepçe sebze çorbası, ızgara, fırında ya da haşlanmış 90-120 gr. (avucunuz kadar) et, tavuk veya balık ile limonlu mevsim salatası tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise, 1-2 kepçe unsuz çorba, 1 porsiyon az yağlı sebze yemeği (kabak veya semizotu olabilir), 1 küçük kase kaymaksız yoğurt ve bol söğüş salata yiyebilirsiniz. Ara öğün olarak da yarım porsiyon sütlü tatlı ya da 1 orta boy meyve tercih edebilirsiniz

 

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.