Liposuction yani yağ aldırma yöntemi en çok merak edilen veestetik cerrahide özellikle yaz aylarında talep gören operasyonlardan birisidir.
Liposuction vücudun göbek, basen ve kalça gibi belli bölgelerde, diyet ve diğer zayıflama yöntemlerine yanıt vermeyen dirençli yağ dokularının özel kanüller yardımı ile kapalı yöntemle alınması ve vücut hatlarının yeniden şekillendirilmesi için yapılan cerrahi bir yöntemdir. Yağ alma işlemi dalında uzman estetik cerrahlar tarafından, hastane ortamında uygulanması gereken bir işlemdir.
Liposuction kimlere uygulanabilir?
Herhangi bir sağlık problemi olmayan, hamile ya da emzirme döneminde olmayan herkes liposuction uygulamasından faydalanabilir. Yaş genellikle belirleyici etken olmasa da yaş ilerledikçe cildin elastikiyetinin kaybolduğu akılda tutulmalıdır ve yaşlı ciltlerde genç ciltler kadar etkili sonuçlar almak için cilt germe gibi ek operasyonlara ihtiyaç olabileceğini unutmamak gerekir. Liposuction şeker hastalığı, ciddi kalp ya da akciğer sorunu ve dolaşım problemi olan bireylerde, kanama pıhtılaşma sorunu olanlarda, doğum kontrol hapı kullannanlarda, aşırı sedanter yaşam tarzı olan bireylerde yada işlem uygulanacak bölgede yakın bir geçmişte ameliyat yapılan bireyler için riskli olabilir. Bu gibi durumlarda cerrahınızı tıbbi geçmişiniz hakkında bilgilendirmeniz genel sağlığınız açısından çok önemlidir
Hastanın durumuna göre belirlenen bölgelerden vakum yolu ile kapalı yöntemle yağ hücreleri alınarak şekil verilmeye çalışılmaktadır. Yağ alımı öncesi deri altı bölgeye kanamayı azaltıcı ve dokunun kolayca alınabilmesini sağlayan bir sıvı bir kokteyli enjekte edilir. Kapalı yöntemle yerleştirilen bu özel kanüller yardımıyla parçalanan hücreler vakumlanarak dışarı alınır ve bölgenin hacmi düşürülür. Bunun sonucunda bölgede azalan yağ hücre sayısı sadece o bölgedeki hacmin düşmesini sağlamakla kalmaz, daha sonraki dönemlerde de o bölgenin yağ depolama kapasitesini de azaltmış olur. Böylelikle elde edilen sonuçlar kalıcıdır.
Vücudun bazı bölgelerinin kök hücreden zengin yağ dokusu ile desteklenmesi işlemi de prosedüre dahil edilebilir. Son yıllarda hastalarımız yüz, yanak, dudak meme kalça hacimlendirilmesi için kendi dokularınmı tercih edebiliyor. Liposuction sonrası da alınan yağları bu şekilde değerlendirmek mümkün. Mesela bacak-uyluk inceliği ve çarpıklığı, yüzde elmacık kemiklerin silikliği, dudak inceliği gibi durumda dolgu amaçlı liposuction ile elde edilen yağ dokusu kullanılabilir. Özel cihazlar yardımıyla alınan yağ kök hücreden zenginleştirilerek verilebilir ve bu yağın ilgili bölgede kalıcılığını artırır.
Ameliyat sonrası
“Liposuction sonrası iyileşme ve işe dönüş süresi oldukça kısadır. İyileşme süreci ise Liposuction operasyonu hastalarının hızlı iyileştiği bir ameliyattır. Birçok hasta uygulanan liposuction tekniğine göre yaklaşık birkaç gün içinde işlerine iki hafta içinde de normal aktivitelerine dönebilmektedir. Yine uygulanan tekniğe göre morarma ya da Ağrı oranı değişiklik gösterebilir. Hemen hemen her teknikte liposuction uygulamasından sonra hastanın sıkı bir korse giymesi tavsiye edilir.Korse hem vücudun liposuction sonrası şekle girmesini hem de cildin sıkılaşmasını sağlar. Liposuction işlemi tamamlandığında, hastalar anesteziden uyanmadan özel bir korse giydirilir. Böylece işlem sonrası şişlik ve morlukların en az seviyede kalmasına ve iyileşme sürecinde vücudun istenilen şekli almasında yardımcı olunur. Korse ameliyat sonrası en az 4 hafta süre ile sürekli giyilmelidir. Liposuction sonrası süreç oldukça konforlu ve ağrısızdır. Ameliyat sonrası 4 saat sonra bir şeyler yiyebilirsiniz ve ayağa kalkıp tuvalet vs ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Erken hareket ve ayağa kalkma kaliteli ve hızlı bir iyileşme süreci için en önemli adımdır. Aynı gün ve ya Ertesi gün hastaneden taburcu olursunuz. 3. günden sonra banyo yapabilirsiniz.