Nisan yağmurlarının ardından şükür için pişirilen “adine pilavı” geleneği AYTAM tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Maniler eşliğinde toplanan malzemelerle pişirilen pilav halka ikram edildi.
Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nin (AYTAM) öncülüğünde yüzlerce yıllık geleneği olan ve nisan yağmurlarından sonra şükretmek amacıyla yapılan ‘adine pilavı’ geleneği devam ettiriliyor. AYTAM Evi önünde gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar ile birlikte dolaşan Zeynep Gürman kapı kapı dolaşarak ’Ey adine adine, şalgam, börek tadine. Bir kaşık yağdan bir kaşık tuzdan ver Allah’ım ver, gani gani yağmur’ manisini okuyarak pilavlık malzeme topladı.
Pilava malzeme verenlere duayı eden çocuklar, ’Bir halka, iki halka bu teyze bu amca eviyle, damıyla Kabe’ye kalka’ dedi. Çocuklar kapıyı açmayan mahalleliler için ise ’Bir hasır, iki hasır vermeyenin vücudu kabarsın fasır fasır’ manisini söyledi. Toplanan malzemelerle daha sonra adine pilavı pişirilerek, dağıtıldı.
Pilav halka ikram edildi
AYTAM gönüllüsü Gülenay Yalçınkaya, adine pilav geleneğinin 100 yıldan fazla bir gelenek olduğunu söyledi. Yalçınkaya, “Bu gelenek Türklerin Orta Asya’dan bu yana gelen bir uygulama. Nisan ayında başlayan yağmurlara şükür veya geç gelen yağmura çağrı niteliğinde gerçekleştiriliyor. Yüzyıllardır süregelen bu etkinliği devam ettirmek için AYTAM olarak program yapıyoruz. Çocukların maniler eşliğinde topladığı pilavlık bulgur, soğan ve salçalar karıştırılarak pişiriliyor. Sonra da hep birlikte yeniliyor” şeklinde konuştu.
Bahar esintisi sergisi Dr.Ülkü Küçükkurt ,Keçe sanatçısı Gülenay Yalçınkaya , Ebru sanatçısı Zeynep Gürman ‘ın eserleri Aytam sanat evinde, Bahar esintisi sergisinin açılışı yapıldı. Sergi bir hafta boyunca açık olacak.