Afyonkarahisar İş Kadınları Derneği(AFİKAD)’nin kurucu üyesi olduğu Girişimci İş Kadınları Federasyonu- GİFED’in T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenenilk projesi “Anadolu Kadınları Haklarını Konuşuyor”unAfyon’daki eğitimleri tamamlandı. GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter’in de katıldığı eğitim ATSO toplantı salonunda yoğun bir katılımla gerçekleşti.Eğitim, proje kapsamında eğitimci eğitimi alan dernek üyeleri Merve Şensoy, Nalan Karcı ve Dr. Yasemin Bor tarafından verildi.
Projenin hedef kitlesi, GİFED bünyesinde bulunan 8 kadın derneğinin bulundukları illerde yaşayan 18-30 yaş arası ne eğitimde ne istihdamda olan gençler ve genç kadınlar. 18-30 yaş arası, “Ne Eğitimde Ne İstihdamda” (NEET) olan gençlere yönelik gerçekleştirilen proje, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından fonlanıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Konak Belediyesi paydaşlığında ve İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iştirakiyle GİFED tarafından yürütülen proje kapsamında verilen hak temelli bu eğitimler, daha güçlü bir gençlik ve daha güçlü bir Türkiye hedefiyle 8 pilot şehirde gerçekleştirilmiştir
“Anadolu kadınları haklarını konuşuyor” projesinin, temel haklar ve adalete erişim, kadın-erkek eşitliği ve temel kavramlar, kadın-erkek ayrımcılığı ve kurumsal mücadele ve politikalar gibi konularda eğitim verilmesi amacını taşıdığını kaydeden GİFED Başkanı Huriye Serter, eğitimler sonucunda kadınların haklarını konuşabilecek ve savunabilecek konuma gelmelerini sağlamaya çalıştıklarını belirtti.Serter, kadınları eşit yurttaşlar olarak haklarını bilmeleri konusunda farkındalıklarını ve bilgilerini arttırmak için yola çıktıklarını kaydetti.
“Proje, kadınları, geleneklerle çerçevelenmiş “yazılmamış/sözlü yasalar” da dahil, ulusal ve uluslararası yazılı yasal haklarının uygulanması ve hak bilincinin günlük hayata geçirilmesini sağlayacak stratejiler geliştirme konusunda desteklemeyi, kadınların toplumsal anlamda rol ve statü olarak doğru yerde olmasını desteklemeyi,kadınların girişimcilik cesaretini arttırmayı ve projelerini, istihdam potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürmelerini desteklemeyi, kadınların yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde örgütlenme çabalarında katalizör işlevi görmeyi amaçlıyor” diye konuştu. Türkiye’de kadınların her alanda var olma mücadelesini sonuna kadar destekleyeceklerini ve girişimci kadın sayısının artması için çalışmalara aralıksız devam edeceklerini vurguladı.
AFİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Samiye Hancıoğlu, Kadınların ve genç kızların sosyal hayatta ve iş hayatında daha fazla yer alabilmesi için haklarını bilmesi, bu konuda farkındalıklarının artırılmasının önemli olduğunu aktardı. Haklarını bilen kadın kendini daha güçlü hisseder, kendini daha iyi ifade eder ve hayatın her alanında aktif ve eşit katılım için kendinde cesaret bulur diye belirtti.
Eğitim sonrası, katılımcıların eşit yurttaş olarak hakları konusunda farkındalığının artacağını ve haklarını layıkıyla savunabilecek gücü kendilerinde bulacağını belirtti. Eğitimde anlatılan mülakat teknikleri ve CV yazılım tekniklerinin iş başvurularında kolaylık sağlayacağını da vurguladı.