44 yaşındaki Dilek Ümran Öztürk, biyonik göz sayesinde şekilleri yeniden seçmeye başladı, hiç görmediği kızını görebildi
Dünyada yaklaşık 150 kişiye uygulanan “Argus II – Biyonik Göz” ameliyatı Türkiye’de ilk kez Kütahyalı 20 yıldır görmeyen Dilek Ümran Öztürk’e yapıldı. Biyonik göz sayesinde ışığa kavuştu, şekilleri yeniden seçmeye başladı, hiç görmediği kızını görebildi.
Doğum yaptıktan sonra görmesi zamanla kaybolan Öztürk, Türkiye’nin ilk biyonik göz ameliyatı ile 20 yıl sonra yeniden görmeye başladı. Öztürk’e yapılan ‘Argus II – Biyonik Göz’ ameliyatı, LASİK yönteminin mucidi Prof. Dr. loannis Pallikaris ile Dünya Göz Hastanesi’nden Doç. Dr. Nur Acar ve Op. Dr. Fevzi Akkantarafından yapıldı.
İkinci kızını hiç görmedi
Doktorların hamileliğin bu hastalığı ilerleteceğini ve artık göremeyeceğini söylemesine rağmen Öztürk, ikinci çocuğunu da dünyaya getirdi. İlk kızını 2-3 yaşına kadar gören Öztürk’ün, ikinci kızını görme fırsatı hiç olmadı.
Ameliyatla hastanın görme kapasitesinin her geçen gün daha da geliştiğini belirten Prof. Dr. loannis Pallikaris, artık kendi kendine hayatını sürdürmesinin daha kolay olacağını söyledi. Argus II ameliyatının Türkiye’deki görme engelli hastalar için artık yeni bir umut ışığı olduğunu dile getirdi.
‘Küçük kızımın yüzünü görmek istiyordum’
Ameliyat sonrasını mucize olarak değerlendiren Öztürk ise duygularını şöyle dile getirdi:
“Yaklaşık 20 yıldır sadece gece ve gündüzü fark edebiliyorum. Biyonik göz için seçildiğimi duyduğumda ben ve benim gibi engelli hastalar için bir umut olacaksa bu ameliyatı ilk ben olmalıyım dedim. Bir de ikinci kızımı hiç görmedim ve görmek istiyordum. Bu şansı denemeliydim. Deneyimli hekimlere kendimi emanet ettim. En çok küçük kızımın yüzünü merak ediyordum. Ameliyat başarıyla tamamlandı ve artık küçük kızımı algılayabiliyor, nesneleri yavaş yavaş fark edebiliyor, çizebiliyorum. Görme yetilerim bana verilecek eğitimlerle her geçen gün daha iyiye gidecek ve ben kendi başıma artık işime gidebilecek, çamaşırlarımı yıkayabilecek, yemek pişirebilecek ve Kütahya’da benim gibi engelli dostlarım için sürdürdüğüm desteği artık görerek devam ettirebileceğim.”
‘Ameliyat, sadece gece körlüğünde uygulanıyor’
Ameliyatta ekibin, cerrahi deneyimin ve teknolojik alt yapının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Nur Acar, “Çok ciddi Ar-Ge yatırımlarıyla gerçekleşen Argus II operasyonu, ileri vitreoretinal cerrahi tekniklerde deneyim gerektiriyor. Ben de bu ekipte olduğum ve yeni hastalarımıza umut verecek bu projenin içinde yer aldığım için çok mutluyum” diye konuştu.