DOLAR
34,1034
EURO
38,1407
ALTIN
2.859,60
BIST
10.004,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon
Çok Bulutlu
22°C
Afyon
22°C
Çok Bulutlu
Cuma Yağmurlu
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
parkhayat






parkhayat






Şifa kaynağı zeytinyağı…

Şifa kaynağı zeytinyağı…
11.05.2022
A+
A-

Zeytinyağının antioksidan madde içeriği sayesinde LDL oksidasyonu önleyerek kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı koruduğunu belirten uzmanlar, “Zeytinyağı damar sağlığını koruyup kalp krizi riskini azaltır.” dedi. Zeytinyağının mide asidini azaltarak gastrit ve ülsere karşı mide mukozasını koruduğunun belirlendiğini kaydeden Diyetisyenler zeytinyağının içeriğindeki oleik asit nedeniyle safra salgılanmasını uyararak hazmı kolaylaştırdığını ve safrataşı riskini azaltabildiğini söyledi.

 

 

Akdeniz diyetinin, son zamanlarda yapılan çalışmalarla, araştırmacıların gözdesi haline gelen bir beslenme şekli olduğunu söyledi. Özden Örkcü, Akdeniz diyetlerini (MedDiets) “Meyve, sebze ve salata, ekmek ve tam tahıllı tahıllar, patates, baklagiller/fasulye, kabuklu yemişler ve zeytinyağının kullanıldığı beslenme modeli” olarak tanımladı.

 

Kansere karşı önleyici etkisi var

 

Zeytinyağının başta kalp hastalıkları olmak üzere kanser gibi birçok hastalığa karşı önleyici etkisi olduğunu kaydeden Diyetisyen Özden Örkcü, “Zeytinyağında bulunan bileşenler (mono-doymamış yağ asitleri (MUFA’lar), tokoferoller, polifenoller)  koroner kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere, kolon kanseri, erkeklerde hipertansiyon ve prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri gibi birçok hastalıklara karşı önleyici bir etkisi vardır.” dedi.

 

Kalp krizi riskini azaltıyor

 

Zeytinyağının antioksidan madde içeriği sayesinde LDL oksidasyonu önleyerek kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı koruma özelliğine sahip olduğunu ifade eden uzmanlar, “Zeytinyağı, damar sağlığını koruyup kalp krizi riskini azaltır. Zeytinyağı, hücre mebranındaki yağ asit profilini ve dolayısı ile membran fonksiyonlarını etkileyerek kan basıncında azalma sağlar. Plazma HDL seviyesini artırabildiği ve TG seviyesini azaltabildiği bilinen özelliklerindendir.” diye konuştu.

 

Geleneksel Akdeniz diyeti kalbi korumada etkili oluyor

Geleneksel Akdeniz diyeti ile hiperlipidemi, hipertansiyon, diyabet ve obezite gibi kardiyovasküler risk faktörleri ve koroner kalp hastalığı arasındaki yararlı ilişkiyi gösteren çok sayıda kanıt bulunduğunu ifade etti.

 

Zeytinyağı güçlü bir antioksidan…

 

“Zeytinyağı içeriğindeki polifenoller ve E vitaminden kaynaklı güçlü bir antioksidandır” diyen Uzmanlar “Zeytinyağının içerdiği antioksidan özellik gösteren maddeler, lipid peroksidasyonu inhibe ederek oksidatif stresi azaltmaktadır. İçeriğinde bulunan lignanların deri, meme, kolon ve karaciğer kanserinde kanserli hücreleri gelişimini inhibe ettiği gözlenmiştir. Zeytinyağı kullanımının, pankreas B hücrelerinin fonksiyonu ve insülin duyarlılığı üzerindeki etkisi olduğu, dolayısıyla insülin direncini de azalttığı konusu düşünülmektedir.” diye konuştu.

 

Hazmı kolaylaştırıyor

 

Zeytinyağının mide asidini azaltarak gastrit ve ülsere karşı mide mukozasını koruduğunun belirlendiğini kaydeden Diyetisyen Özden Örkcü sözlerini şöyle tamamladı:

“Zeytinyağı aynı zamanda iyi bir laksatiftir ve içeriğindeki oleik asit safra salgılanmasını uyararak hazmı kolaylaştırıp, safrataşı riskini azaltabilmektedir. Osteoperoz ve Alzheimer hastalıklarının gelişiminde zeytinyağı tüketiminin kalsiyum emilimini arttırması, beyin hücrelerinin zarında bulunan yağ asitlerinin yapısını oluşturması nedeniyle olumlu etkisi kanıtlanmıştır.”

 

 

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.