Afyonkarahisar Down Sendromu Yardımlaşma Dayanışma Derneği tarafından 2. Dumlupınar caddesinde “Melike Nur Melek Yüzlüler Cafe Bistro” şehrin yeni gözdesi olmaya başladı. Birçok STK ve gönüllü öğle yemeğini, toplu yemek ve sınıf toplantısını burada yapmaya başladı.
Cafelife olarak bizde ziyaret edip sizlere burayı daha yakından tanıtmaya çalışacağız. Bu güzel mekanın ve projenin oluşmasını sağlayan Afyonkarahisar Down Sendromu Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Mert’i ziyaret ediyoruz. Giriş katında cafe bistro var. Çalışanların birçoğu Down sendromlu gençler. Şık bir mekan olmasının yanı sıra üst katlara çıktıkça toplu yemeklerin verildiği, sınıf, dernek gibi özel organizasyonlara ev sahipliği yapıyor.
Melike Nur Melek Yüzlüler Cafe Bistro sadece bir cafe restoran değil. Aynı zamanda burası bir eğitim merkezi halinde. Üst katlarda atölyeler ve derslikler var. Her yaş gurubundan Down sendromlu insan var. Bu güzel mekan işyeri ve sanat evi haline gelmiş. Peki burası nasıl bu hale geldi işin mimarı Fatma Mert Hanıma soruyoruz.
Fatma Hanım söze, “Benim ailemde Down sendromlu biri yok. Genelde bu tür oluşumlar kendi ailesinde rahatsızlığı olan birileri tarafından yürütülür. Benim amacım bu gençlerimize kalıcı ve sürdürülebilir bir proje yapmaktı. Afyonkarahisar Down Sendromu Yardımlaşma Dayanışma Derneğini kurarak proje yapmaya başladık. Hem bir iş yeri olsun çalışsınlar, üretsinler, toplumla iç içe yaşasınlar. Hem de eğitim gördükleri atölyeler ve eğitim sınıfları olsun istiyordum” dedi.
Türkiye’de ilk ve tek
Önce derneğimizi kurduk diyen Mert, “Projemizi yapmaya başladık ama bizim örnek alacağımız bir benzer çalışma yoktu. Birkaç yerde devlet, belediye imkanları ile yapılmış cafe tarzı yerler vardı. Biz bir dernek tarafından yapılan Türkiye’nin ilk ve tek hem işletme hem de atölye ve dersliklerin olduğu bir yer açan il olduk. 3 Kasım 2019’da Melike Nur Melek Yüzlüler Cafe Bistro kapılarını açtı” dedi.
Fatma Mert, “Engelsiz restoran ve sanat merkezi haline gelen burada hiçbir yerden hibe ve kredi almadan yaptık. Dernek olarak aldığımız yardım ve desteklerle burayı bu hale getirdik. Down sendromlu gençlerimiz burada aldıkları eğitimden sonra mutfak ve serviste görev alarak kendi kazançlarınım kendileri sağlıyor. Daha küçükler ise üst katlarda oluşturduğumuz derslik ve atölyelerde eğitim almaya devam ediyor” diye konuştu.
Kimler eğitim alabilir?
Dernek üyemiz olsun ya da olmasın Down sendromlu herkese kapılarımız ve eğitimlerimiz açık diyen Fatma Mert, “18 yaşına kadar çeşitli atölye ve eğitim çalışması yapılıyor. 18 yaşındakiler ise cafe restoran bölümünde çalışıyorlar. Çocuklarımız aileleri ile birlikte gelip hem eğitim görüp hem de çalışma imkanı buluyor. Türkiye’nin birçok yerinden bizi örnek alıp benzer çalışmaları yapmak istiyorlar” dedi.
İlk günden beri bizi yalnız bırakmayan Afyonkarahisar STK’larına, okullarına ve halkına teşekkür ederim diyen Mert, “Bir yeri açmaktan daha zor olanı orayı sürdürüle bilir bir şekilde yürütmektir. Biz bunu Afyonkarahisar’da başardık. İlk günden beri herkes hanımızda oldu. Afyonkarahısar’ın en gözde caddesinde ve en güzel yerinde böyle bir yer açmak ve Down sendromlu çalışanların olduğu bir cafe restorana ilgi beklediğimizden fazla oldu. Bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkürler, STK’lara sınıf öğretmenlerine ve öğrencilerine teşekkür ediyorum” dedi.