Dünya da son 100 yılın en büyük felaketi olan Covid-19 ile dünya ekonomisi tam olarak rayından çıktı. Birçok ülke batmanın eşiğine geldi. Ekonomisi güçlü ve üretimini büyük çoğunlukla kendisi yapan ülkeler zararı hafif atlatsalar da dışa bağımlı olan ülkelerde ekonomi resmen yere çakıldı. Bu ülkelerden biri de hiç kuşkusuz Türkiye. Covid-19 ile birlikte başlayan ekonomik sorunlar daha sonra doların aşırı yükselmesi, iğneden ipliğe zam yapılmasına neden oldu. Zamlarla birlikte halk daha da yoksullaştı. Bugün aldığını yarın aynı fiyattan alamaz oldu.
Son iki yılda yaşanan ekonomik çöküntü elbette ülkenin ve şehirlerin birçok önemli işletmelerini sıkıntıya soktu. Bu firmalar batmamak için konkordato ilan ettiler. Konkordato, Mali durumu bozulmuş olan borçlunun, borçlarını belli bir oranda ve vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkemece onaylanan bir anlaşma niteliği taşıyor. Elbette hiç kimse işinin bozulmasını ve batmak istemez. Normal bir şekilde konkordato ilan eden ve gerçekten borçlarını ödemek için yasal hakkını kullanmak önemli.
Hukuki açıklaması, bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma dese de gerçekte öyle olmayanlar var. Yasal diyerek ne borcunu ödeyen ne de mallarının satılmasına izin vermeden işini yürüten birçok firma var. Yasal hakkım diye aslında hile yapıyorlar. Hatta bazıları konkordato ilan etmeden önce bankalardan ve piyasadan yüklü miktarda nakit para ve malzeme aldıktan birkaç gün sonra konkordato ilan ediyor. Yani yaptıkları dolandırıcılığa yasal kılıf buluyorlar.
Türkiye’de sayılar 10 binleri bulan konkordato ilan eden firmalar bazı sitesinde il il yayınlanıyor. Bu siteye girdiğimizde Afyonkarahisar’da kaç firma ve bunlarla ilişkili kimler konkordato ilan ettiklerini görüyoruz. Güncel 17 firma ve 150’ye yakın o firmalarla ilişkili isimler var. Afyonkarahisarlı firmaların konkordato oyunu Cafelife Analiz haberinde sizlerle olacak.