Milli Mücadele kahramanlarından Milis Müfreze Komutanı Kara Fatma tiyatro oyunu Çobanlar ve İscehisar belediyesi destekleriyle öğrencilere oynayacak.
Kara Fatma Tiyatro oyunu Çobanlar Belediye Başkanı Ali Altuntaş’ın girişimleri sonucu 26 Ekim Çarşamba günü belediye düğün salonunda öğrencilere oynayacak. Başkan Altuntaş, “Büyük Taarruz’un 100. Yılı ve kutlamaya hazırlandığımız Cumhuriyet’in 100. Yılı için milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan bir nesil için böyle bir oyunun ilçemizde öğrencilere izletmek istedik. Kara Fatma gibi nice Türk kadını cephede erkeler ile birlikte vatan mücadelesi vermiş kahramanlarımızı yeni nesile aktarmamız lazım” dedi.
Çobanlardan sonra İscehisar’da da öğrencilerle buluşacak olan Kara Fatma tiyatro oyunu için Belediye Başkanı Ahmet Şahin, “Tarihe çok önemli bir yeri olan Kara Fatma, Erzurumlu olmasına rağmen kurtuluş savaşında Afyonkarahisar’a gelerek mücadele etmiş savaşmış milli bir kadın kahramanımız. Kocasını şehit vermiş, kendisi esir düşmüş, kurtulup kendini esir alanları dağıtmış gazi olmuş Kara Fatma İstiklal madalyası sahibi bir kahramandır. İlçemizde öğrencilerimizi böyle önemli bir kahramanın oyunuyla onlara tanıtmaktan onur duyuyorum” diye konuştu.
Kara Fatma kimdir?
Kara Fatma” Fatma Seher Erden 1888’de Erzurum’da doğdu. Kocası Ahmet Bey’in subay olması sebebiyle kendisi de bir asker hayatı yaşadı. Balkan Savaşı’na katıldı. Eşi Binbaşı Ahmet Bey Sarıkamış’ta şehit oldu. Fatma Seher Erden, 1919’daki kongre günlerinde Sivas’a giderek Mustafa Kemal’le görüştü. Mustafa Kemal, Fatma Seher Erden’i Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirdi ve gözü kara bir Anadolu kadını olduğunu gördüğü için ‘’KARA’ lakabını taktı. Fatma Seher Erden artık “KARA FATMA” olarak tanınacaktı.
KARA FATMA Kurtuluş Savaşı sırasında Türk Ordusunda kendi müfrezesi olan, resmi olarak üsteğmen rütbeli tek kadın komutandır. Ayrıca defalarca cephede yaralanmış, esir düştüğü halde kaçıp kendini esir edenleri tarumar etmiş İSTİKLAL MADALYASI sahibi bir gazimizdir. Hayatı belgelere dayalı olarak sahneye aktarılmıştır. BİYOGRAFİ-TARİH-DRAM türünde bir tiyatro eseridir.