Bir süredir Afyonkarahisar gündemini meşgul eden Gazlgöl Termal bölgesinde yaşanan Afgazjet ile Gazlıgöl Belediyesi arasındaki abonelik tartışmasına farklı bir açıdan bakalım. Gazlıgöl Belediyesi Afgazjet’e abone olarak sorun ortadan kaldırıldı mı? Aslında sorun zaten var mıydı? Varsa da basında yazıldığı gibi mi oldu? Aslında ne oldu? Gelin hep birlikte bir göz atalım.
Gazlıgöl’de kurulan Afgazjet’e Gazlıgöl Belediyesi ve Belediyeye ait termal tesislerin abone olmadıkları ve bu nedenle kaçak termal su kullandıkları haber oldu. Bu haber doğrumuydu, aslında işin arkasında ne vardı hiç sorgulamadık. Çünkü bize servis edilen haber buydu. Gazlıgöl Belediyesi gerçekten kaçak termal su mu kullanıyor, herkes parasını öderken elbette belediye de ödemeli diye içimizden geçiriyoruz. Hatta birazda kızıyoruz.
Çünkü aslında ne olduğunu bilmiyoruz. Çünkü önümüze konulan ve bize sunulan haber buydu, Gazlıgöl Belediyesi kaçak su kullanıyor. O zaman biraz geçmişe gidelim. Gazlıgöl Termal Turizm Havzası ilan edilmişti. Ancak ora da yaşanan termal devre mülk skandalları yüzünden termal turizm havzasından çıkartıldı. O zaman Gazlıgöl ile yazılar yazan gazeteci Ömer Mazi, birkaç yazısında “Gazlıgöl’e Afjet el atmalı” diye yazılar yazdı. Sonra “Gazlıgöl Ömer Gecek Birliğine alınmalı” diye yazılar yazdı. O yazılardan aylar sonra her ikisi de oldu.
Gazlıgöl Belediyesine ait olanları verdi
Gazlıgöl-Yaylabağı Jeotermal Havzasında, sahanın tek elden yönetilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için, daha önce alınan kararlar gereği Afgazjet Afyon Gazlıgöl- Yaylabağı Havzası Jeotermal Isı Dağıtım Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Gazlıgöl Belediyesi arasında 01.10.2015 tarihinde Jeotermal Su Dağıtım altyapı devir protokolü imzalandı. Devir protokolü kapsamında, jeotermal su dağıtımı sorumluluğu tamamen Afgazjet A.Ş.’ye geçmiş olup Gazlıgöl Belediyesi tarafından, jeotermal su dağıtım projesi için kullanılmak üzere alınan tüm makine ve ekipmanlar, koşulsuz ve şartsız olarak Afgazjet A.Ş’ ye devredilmiştir.
Afgazjet ile Belediye arasında yapılan protokole göre Gazlıgöl Belediyesinin 3 adet termal kuyusu, kuyu açılmasında ve dağıtımın sağlanmasında kullanılan tüm ekip, ekipmanlar ve makineler tek kuruş bedel almadan Afgazjet’e devredildi. Çünkü Gazlıgöl Belediyesi o havzada birlik ve düzenin sağlanmasını istiyordu. Kendine ait her şeyi bu şirkete devretti ve şirketinde büyük ortağı oldu. Yetmedi bu şirketin yatırım yapması için 2015 yılında Gazlıgöl Belediyesi Afgazjet için bankadan 2 milyon lira para çekti. Bu para Afgazjet tarafından belediyeye taksitlerle ödenecekti. 5-6 ödemeden sonra 2016 yılından bu güne kadar taksitler ödenmedi. Afgazjet için çekilen 2 milyon lirayı Gazlıgöl Belediyesi kasasından ödedi.
Gazlıgöl Belediyesi Afgazjet’in büyük kurucusu ve yönetim kurulu üyesi. Yapılan protokolle belediyeye ait olan her şeyi şirkete devretti. Bütün bunları yapan Gazlıgöl Belediyesi ile yapılan protokolde Gazlıgöl Belediyesi ve tesisleri Abone olur ya da olmaz diye bir şart konulmuyor. Çünkü Afgazjet’te bulunan malzemelerin neredeyse hepsi zaten belediyenin. Üstelik 2 milyon lira kredi çekmiş ve ödeme yapılmadığı halde hani bizim para dememiş. Sonrada çıkıp Gazlıgöl Belediyesini kaçak su kullanıyor demek doğrusu biraz haksızlık. Burada gerçekten bir mağdur varsa o da Gazlıgöl Belediyesi. Afgazjet kurulurken bedel ödeyen tek kurum Gazlıgöl Belediyesi olurken bugün Gazlıgöl Belediyesi kaçak su kullanan bir kurum haline düşürülmesi hiç doğru değil.