Minyatür sanatına nasıl başladınız anlatır mısını
Sanat benim hayatımda hep vardı. Küçükkende çok çizim yapan biriydim. Fakat Güzel Sanatlar Fakültesi değil Edebiyat Fakültesi mezunuyum. Ama resim her zaman devam etti. Şöyle ifade edebilirim. Okumak kitap sevdası sizi dolduran birşey. Şehirlerden, hikayelerden, farklı kültürlerden, efsanelerden bahsediyorsak bu okuduğumuz için. İlgi alanınız okumak olduğu zaman resmin de derinine iniyorsunuz. Bir tabloda bir karede bütün hikayeyi anlatabiliyorsunuz. Bazı minyatürlerim varki bir kitap sadece bir minyatüre dönüşüyor. Dolacaksınız ki taşabilesiniz. Özgün olabilmelisiniz. Bir yerden almayıp sizden çıksın hikayenin özü.
Çeşitli yerlerde sergileriniz oluyor. Bu size neler hissettiyor?
Bence hayatta kendinizi ifade etmek çok önemli. Onuda birsey biriktirdikten sonra ifade edebiliyorsunuz. Herkesin bir hikayesi var. O hikaye kıymetli. Bunu müzikle, şiirle vb bir sanatla dışa vurabilirsiniz. Bunun bendeki dışa vurumu resim. Bendeki hali bizim sanatımız olduğu için minyatür. Sizdeki halide başka olabilir. Ama bunu dile getirmek, zarif bir şekilde sanatla dile getirmek bana çok etkileyici geliyor.
Gençlerin minyatür sanatına ilgisi nasıl? Neler söylemek istersiniz?
Modern hayat zorlayıcı. Odaklanma kısa. Tüketim çok hızlı. Sebat o kadar güçlü değil. Bu olumsuzluklara rağmen benim çok genç öğrencim var. Bazı gençler daha olgun ruha sahipler. Genellikle bu tür gençler geliyor. Çünkü onlar gayret ve sebat gösterebiliyorlar. Yada benim her zaman söylediğim bir şey var; biz naif ruhlarız birbirimize sığınıyoruz. Modern zaman bir daha hoyrat. Minyatür size bir sığınma alanı kendinize çekilme alanı yaratıyor. Bu farkındalığın oluştuğu çok genç var. 16-17 yaşlarında öğrencilerim var. Onlara çok şanslı olduklarını ifade ediyorum. Onların handikapı dikkatinizi dağıtacak çok şey var. Bazende hocam ben kırk yaşına geldim bu işi yapsam olurmu. Onlara da şunu söylüyorum. Siz zaten bazı şeyleri aşmışsınız. Farkındalıklarınız oluşmuş. Zamanınız da artık daha rahat. Bu nedenlerle çok hızlı ilerleme gösterebilirsiniz. Hayatları, düşünceleri ve yaşları sınırlamıyorum. Herkesin kendini bulduğu yaş farklı.
GÜLÇİN ANMAÇ kimdir?
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji bölümünü ve Kadir Has Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans Programı’nı tezli olarak tamamladı. Üniversite eğitimi sırasında aynı zamanda Özdemir Altan’dan sanat tarihi, Mahir Güven’den resim ile çizim dersleri aldı. Mehmet Kabaş ile geleneksel kuyumculuk teknikleri üzerine çalışarak takı tasarımları yaptı. Cahide Keskiner ile değerli hocasının atölyesinde tezhip ve minyatür çalışmalarına başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Cahide Keskiner başkanlığında düzenlediği Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Kursu’nu başarıyla bitirdi. Minyatür çalışmalarına Nusret Çolpan ile devam etti, değerli hocasının vefatına kadar sanat üretimi ile eğitimlerinde beraber çalıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı ile Geleneksel Türk El Sanatları Sanatkarı” onayını, tezhip ve minyatür sanatı dallarında aldı.
Yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli şehirlerde düzenlenen doksandan fazla sergiye ve uluslararası sanat festivallerine katıldı, çalışmaları elliden fazla kitapta basıldı. Birçok uygulamalı gösteri, seminer, söyleşiye, televizyon programına katıldı, yurtiçi ve yurtdışı eğitim programlarında hizmet verdi. Minyatür sanatı ile ilgili ödüller aldı. Katılımından dolayı çeşitli kurumlardan berat ve teşekkür belgeleri aldı. Minyatür sanatı ile ilgili olarak, çeşitli kurumların düzenlediği yarışmalarda jüri olarak görev aldı.
Çeşitli dergi, kitap, berat, takvim, broşür, ajanda, defter, ödül, takı, çini, büyük ebatlı duvar çini pano, animasyon, belgesel projeleri için minyatür çalışmaları ile desen tasarımları yaptı ve bu konudaki çalışmalarını aralıksız devam ettirmektedir.
Beşiktaş TBMM Milli Saraylar Klasik Türk Sanatları Merkezi, Eyüp Bahariye Mevlevihanesi Sanat Atölyeleri, Üsküdar Belediyesi Balaban Tekkesi Kültür Evi, Altunizade Albaraka Sanat Akademisi ile kendi atölyesinde minyatür sanatımızı öğretmeye devam etmektedir.