Afet ve krizler herkes için rahatsız edici ve ürkütücü olsa da çocuklar için olduğundan daha korkutucu gözükebilir. Sadece depremin kendisi değil, sonrasında medyada gösterilen görüntü ve sesler çocuklarda yoğun stres gelişimine neden olabilir.
Ebeveynlerin depremle ilgili çocuğun anlayabileceği bir dil kullanarak konuşması, stres durumunu azaltmaya yardımcı olacaktır.
Çocuğa yaşı ne olursa olsun deprem hakkında neler bildiği, düşündüğü ve duyduğu sorularak konuşmaya başlanmalıdır. Bu sayede çocuğun deprem hakkındaki fikri, bilgileri ve yanlış algıları tespit edilmiş olur. Daha sonra depremle ilgili çocuğa bilgi verilmeli, yanlış algıları değiştirilmelidir. Ayrıca bu konuşma esnasında çocuk, kendini ifade etme konusunda cesaretlendirilmelidir.
Konuşmayan çocuklar için ise onları zorlamadan, merak edebilecekleri soruları kendinize sorup cevap veriyor gibi bilgi verebilirsiniz.
Bu bilgilendirmeden sonra çocuğa mutlaka merak ettiği bir şey olup olmadığı sorulmalıdır.
Çocuklarla konuşurken şunlar akılda tutulmalıdır;
•Çocuklarda hepimiz gibi olan olayı merak eder ve öğrenmek ister,
•Depremle ilgili ebeveynlerinden bilgi edinemediklerinde yanlış bilgilere maruz kalabilirler,
•Çocuklar güvende olmak ister. Bu yüzden netliği belli olmayan asparagas haberlerden, olağan dışı söylemlerden uzak tutulmaları gerekir.
Afet ve kriz durumlarıyla ilgili aile acil durum planlamanızı ailece görüşmeniz ve ailenizin olağanüstü bir durumda izleyeceği somut bir yol haritası oluşturmanız çocukların psikolojik sağlamlığı için yararlı olacaktır.