Afyonkarahisar Belediyesi, iklimsel olarak kurak bir dönemin yaşandığını dikkat çekerek, bundan dolayı içme sularının daha tasarruflu kullanılması konusunda vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyor.
Meteorolojik verilere göre ülke ve il genelinde son yılların en kurak kış mevsimi yaşanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık Meteorolojik Kuraklık Haritasına göre ilimiz olağanüstü kurak iller arasında yer almaktadır. Kuraklık nedeniyle şehrimizin içme suyu ihtiyacını karşılayan muhtelif noktalardaki sondaj kuyularının suyu azalmış ve Akdeğirmen Barajında su seviyesi %11.5 gibi kritik bir düzeye kadar gerilemiştir.
Abonelerin su sıkıntısı yaşamaması için belediye tarafından gerekli önlemlerin alınmasının yanında vatandaşların da bizlere destek olarak, suyu gereksiz yere harcamadan, tasarruflu kullanması gerekmektedir. Barajlarımızın doluluk oranı düşük olmasına rağmen barajdaki mevcut suyu kullanma süresini daha uzun zaman dilimine yaymanın, vatandaşlarımızın elinde olduğu unutulmamalıdır.
Tüm bu sebeplerden dolayı Belediye Encümen kararı ile su kaynaklarındaki sıkıntı geçene kadar; Kadınana Kaynak Suları ve pazar yerlerindeki sokak çeşmeleri hariç tüm sokak çeşmelerinin kapatılması, tüm TOKİ yeşil alanlarında şehir içme suyu şebekesi ile sulama yapılmaması karara bağlanmıştır. Ayrıca vatandaşlarımızın şehir içme suyu şebekesi kullanılarak apartman merdivenleri, işyeri içleri ve önlerinin, halı ve araçların hortumla yıkanması yasaklanmıştır. Alınan kararlara uyulup uyulmadığı Belediye Zabıta Müdürlüğü ekiplerince belirlenecek ve karara uymayanlar hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanununca cezai işlem uygulanacaktır.
SU TASARRUFU YÖNTEMLERİ
Evdeki arızalı ve boşa akan musluklar tamir edilirse yılda 18 ton su, 4 kişilik bir ailede tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan yılda 48 ton su, duş süresi 1 dakika azaltılarak yılda kişi başına 16 ton su, bulaşıklar elde değil de makinede yıkandığında yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkün.
Ayrıca bulaşık ve çamaşır makineleri tam doldurulmadan çalıştırılmamalı. Her seferinde tam dolu çalıştırılan çamaşır makinesinden yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabilir.
Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayarak, yılda ortalama 18 ton su kurtarılabilir.
Balkon ve merdivenleri yıkarken hortumla değil de kova kullanılarak yapılan temizlikte yılda 16 ton su tasarrufu sağlanabilir.
4 kişilik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez amacı dışında çekerse, yılda 16 ton suyu boşa harcanmış olur. İhtiyaca göre su bırakan kademeli sifonlar tercih edilmelidir. Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak basıncı artıran yeni sistemler kullanılmalıdır.
Tüm bunları yaparak yılda 181 ton suyu kurtarmak sizin elinizde. Hem su tasarrufu sağlayın, hem de su faturanız azalsın.