Afyon’un çehresini değiştiren Akarçay projesi, Akdeniz ve Eğe sahillerinde bulunan kıyı cafeleri aratmayan işletmelerin açılmasına neden oldu. Akarçay’ın ilk işletmesi olan Leblebi Cafe her geçen gün kendi müdavimlerini oluşturmaya başladı. Cafe’nin genç işletmecisi Ceren Yarşi Doğru ile Leblebinin hikayesini konuştuk.
Nasıl başladı Leblebi cafe?
C.Y.Doğru, Akarçay projesi tamamlandıktan sonra çok güzel bir yer oldu burası. Afyon’un içinde bir sahil kenarı gibi. Leblebi Cafe’de 2013 yılında Akarçay’ın ilk işletmesi olarak hizmete girdi. Leblebi Afyon’da bir yol açtı bizi takip eden başka işletmelerde oldu. Burası bir aile şirketi. Necla hanım ve Hüseyin Bey açtılar.
Kimdir Necla Hanım ve Hüseyin Bey?
C.Y.Doğru, Necla Hanım benim annem, Hüseyin Bey’de babam olurlar. Kurumsal bir yapıya inandığımız için asla anne, baba ilişkimiz yok. Burası onların ve ben buranın işletmecisiyim. 350 kişilik bir mekandır Leblebi cafe. Ben yıllarca Antalya’da okudum. Sahil kenarında bulunan cafe ve restoranlara hayran kalırdım. Akarçay ve leblebi Cafe ile sahil ortamını Afyon’a getirmek istedim.
İnsanlar neden Leblebi Cafe’ye gelmeli?
C.Y.Doğru, Afyon’un yeni yaşam alanı olmaya başladı Uydukent bununda en önemli etkenlerinden biri Akarçay. Bizde şehrin trafiğinden uzak, bir birinin aynı mekanları yerine yeşillikler içinde, önünde Akarçay, isteyen tekne turu yapabilir, özellikle çocuklu ailelerin en rahat gidecekleri mekan burası. Leblebi ailece gidilecek birkaç mekandan biri. Şehirdeki birçok cafe öğrenci odaklı hizmet veriyor. Bizim daha çok çocuklu ailelere hitap eden bir konseptimiz var. O nedenle insanlar Leblebi cafe’ye gelmeli.
Antalya, Bursa ve İstanbul’da yaşamış olmanız böyle bir yeri işletmek için avantaj mı?
C.Y.Doğru, Elbette bir etkisi var. Orada bulunan benzer mekanlara defalarca gittim. İnsanların istekleri, beklentileri nedir biliyorum. Bunun yanın sıra Antalya’da su ürünleri mühendisliği okudum. AKÜ’de Turizm ve Otel İşletmeciliği okudum. Afyon her geçen gün gelişen ve büyüyen bir şehir. Afyon’da artık sadece Afyonlular yaşamıyor. Azda olsa göç almaya başladı. Öğrenim için gelen öğrencilerin bir kısmı burada kalmaya başladı. Bu nedenle farklı ve bir birinin kopyası olmayan kendine özgü mekanlar arıyorlar. Leblebi bu alanda ilk ve tekdir.
Neden ilk ve tek?
C.Y.Doğru, Bir kere Akarçay’ın ilk işletmesi Leblebi. Biz başarısız olsak başka işletme açılmazdı. Leblebi her yıl kendini yenileyerek, geliştirerek misafirlerinin istek ve arzularına göre pozisyon alan bir işletme. Sürekli yenilik arıyoruz. Doğum günleri, küçük nişan, evlilik teklifi gibi organizasyonlar burada yapılıyor. Canlı müzik ve Caraoke ile misafirlerimize farklı eğlence imkanları sunuyoruz. Çok iyi bir mutfağımız var ve bize özgü menülerle bu alanda ilk ve tekiz. İstanbul, Bursa, Antalya ve İzmir’deki insanlar nasıl yaşıyorsa Afyonlu insanlarda öyle yaşasınlar istiyorum. Bizim insanlarımızın onlardan ne eksiği var.
Leblebi’nin eksik olduğu bir şey var mı?
C.Y.Doğru, Var. Ben Akarçay’ın daha yeşil ve yetişmiş ağaçlar olmasını istiyorum. Kendi imkanlarımla bir çok ağaç diktim. Var olanları her gün suluyorum. Buranın tek eksiği büyük ağaçlar yok. Biz işletme olarak Afyon’da bir tek bizde olan büyük şemsiyeler yaptırıp getirdik. Daha ne yapabiliriz diye inceliyoruz ve burada uyguluyoruz. Ama ağaç ve yeşillik konusunda fazla bir şey yapamıyorum. 3-4 metre ağaçlar olsa işte o zaman bambaşka bir Akarçay olur.