DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon
Çok Bulutlu
27°C
Afyon
27°C
Çok Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
parkhayat






parkhayat






Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 11 Mayısta başlıyor

Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 11 Mayısta başlıyor
21.04.2022
A+
A-

2021 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık  görülen Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali bu yıl 11-19 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, 21. yaşını Türkiye’nin kültür sanat Oskar’ları da denilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’yle kutluyor.Afyonkarahisar Festivalleri, bu yıl 22.’si yapılacak Caz Festivali’yle birlikte, toplam 43 festivale ulaşmayı başaracak. Türkiye’nin kültür mirasına ve sanat dünyasına gönül birliği içinde hizmet veren topluluk veya kuruluşları takdir ve teşvik etmek amacıyla verilen ödüllerin 2021 itibarıyla diğer sahipleri ise Türk Edebiyatı Vakfı ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfı olarak belirlendi. Kuruluşlarından bugüne hizmet ve faaliyetlerini kesintisiz olarak yürüten ödül sahiplerinden Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği ise, Anadolu’nun en uzun soluklu caz ve klasik müzik festivallerini gerçekleştirmesiyle öne çıktı.Afyonkarahisar Festivalleri’nde Klasik ve Caz olarak toplam 650 ücretsiz konser gerçekleştirildi. Yalnızca Klasik Müzik Festivali’nde bugüne kadar toplam 8 bin izleyiciye konser verildi. Aynı zamanda okul söyleşi ve konserlerinde de 21 yılda yaklaşık 800 bin öğrenciye ulaşıldı. Geçtiğimiz iki yıl olağanüstü pandemi koşullarına rağmen ayakta kalmayı başaran Festivalin konserleri bu yıl canlı konserlerle her zamanki rutinine kavuşuyor. Festivalin olmazsa olmazı Okul Söyleşileri bölümü ise, iki yıldan sonra ilk kez sınıflarda gerçekleştirilebilecek.

 

Açılışı Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve kemancı Jülide Yalçın yapıyor Festivalin Açılış Konserini ülkemizin ilk ve tek bölge devlet senfoni orkestrası olan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ve  ülkemizin en önde gelen kemancılarından Jülide Yalçın gerçekleştirecek.

Açılış Konseri, TED Afyon Koleji Salonu’nda 11 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek. Bu yılki konser mekanlarına Frig Vadisi ve Dereçine Kasabası da eklendi Geçtiğimiz yıllarda da sıradışı mekanlardaki konserlerle şehre yayılan Festival, bu yıl Frig Vadisi Ayazini ve Dereçine Kasabası ile yepyeni bir boyut kazanıyor. Bu yılki Festivalde yer alacak diğer konserler ve mekanları şöyle: Daniel Matejča (birinci keman), Natálie Toperczerová (ikinci keman), Bohumil Bondarenko (viyola) ve Jakub Willam Gráf’tan (çello) oluşan Praha Yaylı Çalgılar Dörtlüsü – Ayazini Frig Vadisi ve Dereçine Kasabası; Innsbruck’ta kurulmuş bir piyano-klarnet-saksofon üçlüsü olan Trio INNsolitus Konseri – Ayazini Frig Vadisi, Pavol Praženica (piyano), Natálie Toperczerová (keman) ve David Pěruška’dan (viyololonsel) oluşan Vyšehrad Trio Konseri – Taşhan; Pavol Praženica Piyano Resitali –Taşhan; icracılığı ve akademik çalışmalarıyla öne çıkan Kandemir Basmacıoğlu Piyano Resitali – Taşhan; Theodora Kopecká Flüt Resitali – Dereçine Kasabası; Cem Önertürk (flüt), Selin Nardemir (viyolonsel) veKandemir Basmacıoğlu’ndan (piyano) oluşan Trio Novus Konseri – Taşhan; Paulina Tomczuk (birinci keman), Oliwka Stawicka (viyola), Julia Charmuszko (ikinci keman) ve Konstancja Śmietańska'dan (çello) oluşan Veloce Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Konseri – Dereçine Kasabası.Festivalin Kapanış Konseri’nde ise yine Veloce Yaylı Çalgılar Dörtlüsü bu kez Ayazini Frig Vadisi’nde sahne alacak. Okul Söyleşileriyle Afyonkarahisar okullarına iki yıl sonra yeniden bir sanatçı çıkarması yapılacak Festivalin en fazla sevilen, olmazsa olmaz bölümlerinden Okul Söyleşileri kısmında ülkemizin kültür ve sanat ortamının yine birbirinden değerli temsilcilerini ağırlama heyecanı devam ediyor. Son iki yıldır söyleşiler, özel durum nedeniyle sanatçıların Afyonlu öğrenciler için yaptığı özel kayıtlarla herkese ulaştırılmıştı. Bu yıl tekrar sınıflarda öğrencilerle bire bir gerçekleşecek söyleşilere katılacak değerli kültür-sanat insanları şöyle sıralanıyor: Bülent ÖZGÖREN – Fotoğraf Sanatçısı, Mehmet ÖMÜR – Fotoğraf Sanatçısı, Ferit YANTUR – Reklamcı, Yönetmen, Merih AKOĞUL – Fotoğraf Sanatçısı, Haydar ERGÜLEN – Şair, Edebiyatçı, Egemen BERKÖZ – Yazar, Gazeteci, Fethi İZAN – Fotoğraf Sanatçısı, Alparslan BALOĞLU – Baskı Sanatçısı, Akademisyen, Metin CELAL – Yazar, Kitap Eleştirmeni, Yekta

KOPAN – Yazar, Sunucu, Seslendirme Sanatçısı, Artun ÜNSAL – Gazeteci, Yazar, Ahmet BÜKE – Yazar, Yavuz EKİNCİ – Yazar, Engin AKIN – Yazar, Yemek Kültürü Araştırmacısı, Eğitmen.

Türkiye Fotoğraf Sanatında Beşi Bir Yerde… Türkiye’nin fotoğraf sanatına önemli katkılarda bulunmuş önde gelen beş sanatçısının işlerinden oluşan karma sergiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da Festivalin sergi ayağı Afyon halkıyla ve ziyaretçilerle buluşuyor: Fethi İzan, Merih Akoğul, Mehmet Ömür, Bülent Özgören ve Ferit Yantur. Festivalin vazgeçilmezlerinden olan sergi ayağı, bu yıl çok farklı bir mekana, Afyon’un Dereçine Kasabası’na uzanacak ve şehir ve kasaba halkıyla buluşacak. Sema Güral Sürmeli – Maskesiz Yüzler Sergisi Her zamanki gibi bu yıl da sergiler açısından zengin geçecek Festivaldeki diğer sergi ise, seramik sanatçısı Sema Güral Sürmeli’nin, NG Afyon Otel Lobisi’nde gerçekleştirilecek Maskeli Yüzler adlı sergisi olacak. İki Şehrin Hikayesi: Prag-Afyon müzik dostluğu da 17. Yılına geldi  Klasik Müzik Festivali 21. yılına gelirken, Prag-Afyon şehirleri arasındaki müzik dostluğunun da 17. yılı kutlanıyor. Geçtiğimiz iki yıl online ve Festivale özel kayıtlarla ve geçmiş dönemlere nazaran kısıtlı bir kadroyla katılım sağlayan Çek sanatçılar, bu yıl da Afyon’da yine sahne alarak ve okul konserleri vererek bu dostluğu perçinleyecek ve Afyon izleyicisiyle özlem giderecek. UNESCO logosu ile gelen itibar… Afyonkarahisar Festivalleri’nde son yıllardaki en heyecan verici gelişmelerden biri de, dünyada caz müziğinin önemini vurgulayan tepe kültür kuruluşu UNESCO’nun Türkiye Milli Kurumu tarafından Festivale verilen logo kullanım hakkını alması oldu. Dünyada barış ve kültürlerarası diyaloğun geliştirilmesinde caz müziğin etkisine vurgu yapan UNESCO’nun logo kullanım hakkı Festivalin dünyaya sunulmasında önemli ve itibar kazandırıcı bir adım. UNESCO’nun temsil ettiği dünya kültür değerleriyle caz üzerinden kurulan bu önemli bağ, aynı zamanda Afyon’un bir kültür sanat şehri olarak dünyaya açılarak prestij kazanması açısından da, Festival’in Prag şehriyle yıllardır sürdürdüğü kültürel işbirliğini izleyen ikinci büyük adımı oldu. Festivalin arkasındaki önemli kurumlar ve katkı sağlayanlar Festivalin en önemli hamileri arasında en başta gelen Kültür ve TurizmBakanlığı, Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’ni layık gördüğü ülkemizin en köklü ve önemli ödüllerinden biri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’yle, çok büyük bir destek ve saygınlığı da Festivallerin başarı hanesine eklemiş oldu. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, bu yıl da en önemli destekçileri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ile Parkhayat sağlık grubu’nın katkılarıyla ,Aydın Boru ve Yapı  Kredi ile NG Afyon Otel’in önemli destekleriyle gerçekleşecek. Bu desteklerin yanı sıra yerel sponsorlar ve katkı sunanlar da Festivali 21.

yılına ulaştıran en önemli ve kritik yol arkadaşları olmayı sürdürüyor.Son yıllarda Festivalin için çok değerli katkılarıyla öne çıkan bir kuruluş; NG Afyon Hotel Afyon’un ve bulunduğu bölgenin değerlerine sahip çıkarak, gelişimine katkı sağlayan NG Afyon Hotel, Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin son sekiz yılındaki en büyük destekçisi. NG Hotel, Festivale konaklama sponsoru olup kucak açarak şehrin kültür-sanat yaşamında da uluslararası bir festivale ev sahipliği yaparak öncülük ediyor. NG Afyon Hotel Festivale konser ve sergi mekanı olarak da kucak açan bir kurum.Festivalin yerel sponsorları da artık klasikleşmiş isimler olan Afyon’un markaları: Parkhayat Sağlık Grubu, Nur Lokantası, Genhan, Özer Band, Öztürk Şekerleme, TED Afyon Koleji. Kültür sponsorları ise, Cumhuriyet Sucukları, Aydın Boru Endüstrisi, MAS, A4 Ofset. Basın desteğinde ise ulusal ve yerel medya kuruluşları Odak, Kocatepe, ve Cafelife yer alıyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.