Afyonkarahisar’da ilkleri başaran kadınlardan bir de Rabia Özkınık. 13 yıllık asıl mesleği olan inşaat sektöründen sıkılıp hayatında köklü bir değişiklik yapmaya karar verdi. Hobi olarak başladığı Pilates asıl mesleği oldu ve Afyonkarahisar’ın ilk pilates stüdyosu açtı.
İnşaat teknikeri olan Rabia Özkınık aile şirketinde 13 yıl boyunca İnşaat sektöründe çalıştı. Afyonkarahisar’daki birçok inşaat projesinde imzası var. Alanında başarılı aranan biri olmasına rağmen hayatında köklü bir değişiklik yapmaya karar vererek 2007 yılında istifa ederek farklı alanlara yelken açtı.
İnşaat’tan pilates stüdyosuna
Özkınık, 2011 yılında hızla yayılmaya başlayan çiğköfte işine girdi. 3 yıl çiğköfte işletmeciliği yaptıktan sonra o, işinde ona göre olmadığına karar veriyor. 2014 yılında pilates stüdyosu açmaya karar veriyor. Daha doğrusu açmak zorunda kalıyor. Hobi olarak başladığı pilates arkadaşlarının ısrarı üzerine mesleği haline geliyor. Peki inşaat ve çiğköfteden sonra neden pilates?
İşte bu soruya Rabia Özkınık, “Eşim Cenk Özkınık ve ben ortaokul yıllarından beri basketbol oynuyorduk. Spor bizim hayatımızın hep içinde vardı. Hayatımda değişiklik yapmaya karar verdikten sonra pilates konusunda araştırmalar yapmaya başladım. İşi o kadar abarttım ki İstanbul, İzmir, Antalya ve hatta yurt dışında nerede bir pilates eğitimi var Cenk ve ben oradayız” diye cevapladı.
Nerede pilates kursu biz orada
Özkınık, “Türkiye’nin ve Avrupa’nın en iyi hocalarından pilates eğitimi aldık. Eğitim alıyoruz ve onlarca belgemiz oldu ama bizim aklımızda bir pilates stüdyom olsun, bu benim işim olsun gibi bir planım yok. Ama etrafımda birçok arkadaşım beni de çalıştır, bu kadar eğitim ve belgen var niye bir pilates stüdyosu açmıyorsun diye sürekli baskı yapıyorlardı. Ama ben hala kendimi hazır hissetmiyordum. Sürekli bu konuda araştırmalar yapıyorum, en iyi hocalar kimse onlarla iletişim kurup kurslarına katılıyorum. Bu alanda dünyada ne gibi gelişmeler var, nasıl yapılıyor, bir pilates stüdyosu nasıl açılır, yasal zemini nasıl olur hepsini araştırıyorum”.
Aldığım eğitimler ve belgelerden sonra çevremdeki insanlardan sonra eğitim aldığım hocalarımda artık senin bir Pilates stüdyosu açman gerek dediler diyen Rabia Özkınık, “2014 yılında kolları sıvadık ve Afyonkarahisar’ın ilk pilates stüdyosunu açtık. Bugün Afyonkarahisar’da birçok pilates stüdyosu açıldığını görüyorum. Bir taraftan bir şeye öncülük ettiğim için kendimle guru duyuyorum, bir taraftan üzülüyorum. Benim yıllarca yurt içi ve yurt dışında katılmadığım kurs, almadığım belge kalmadı. Onlar hazıra konup pilateste olmayan terimler ve yöntemlerle stüdyo açıyorlar” dedi.
Pilates geleceğin mesleği
Özkınık, “Benim en büyük idealim gençler gelsin bu işin inceliklerini öğreteyim. Benim yıllarca dışarıda aldığım eğitimi onlara aktarayım. Ama gençlerimizde böyle bir istek yok. Burada bir şey öğrenmek yerine cafelerde çay kahve içmeyi tercih ediyorlar. Pilates bir kere geleceğin en önemli mesleklerinden biri. Birçok doktor bize hastalarını gönderiyor. Tamamlayıcı ve iyileştirici tedavi özelliği görüyor pilates” diye konuştu.
Pilates eğitmeni Rabia Özkınık’ın bir de ciddi uyarısı var. Özkınık, “Eğitim altyapısı olmayan ve bu işi yapmaya çalışan insanlara kendini emanet eden birçok kişi ciddi sakatlıklara mağruz kalabilirler. Ve kalıyorlar da. Onun için gittiğiniz yerin ve eğitmenin kimlerden eğitim aldığını sorun. Aksi takdirde ciddi sakatlıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bir şeyde şöyle bir yanlış var pilates 1’e 1 yapılan bir spor değil. Pilates gurup halinde yapılır. Bu arada 6-7 Mart’ta Türkiye’nin en başarılı pilates eğitmeni Akın Saatçi Afyon’da eğitim vermeye geliyor. Birlikte yapacağımız bu eğitime Türkiye’nin birçok yerinden katılım olacak” dedi.