Ana sayfa AFYONKARAHİSAR ZAFER KALKINMA’NIN 2020 YILI GASTRONOMİ ÇALIŞMALARI

ZAFER KALKINMA’NIN 2020 YILI GASTRONOMİ ÇALIŞMALARI

58
0

Afyonkarahisar’ın 30 Ekim 2019 tarihinde UNESCO tarafından “gastronomi” dalında
“yaratıcı şehir” olarak tescillenmesini müteakip ilde birçok faaliyet başta Afyonkarahisar
Belediyesi olmak üzere, ilgili aktörler tarafından icra edilmektedir. Bu faaliyetlerin bir kısmı
UNESCO’ya verilen 4 yıllık taahhütler ile ilgili olurken bir kısmı da gastronomi turizminin
gelişimi ve il ekonomisine katkısı bağlamında olmaktadır.
Ajans olarak Afyonkarahisar’ın gastronomi yolculuğunun en başından beri içinde yer alarak
başvuru sürecini başarılı bir şekilde koordine ettik. Ağa katılım, gerek dünyadaki diğer
şehirlerle iş birliğinin geliştirilmesi, gerek Afyonkarahisar’ın uluslararası tanınırlığının
arttırılması, gerek yeni gelişim fırsatları sunması, gerekse gelecek yabancı turist sayısının
arttırılması bakımından büyük önem taşımaktaydı.
Ayrıca Ajans olarak verdiğimiz destekler ve paydaşlarımız ile birlikte geliştirdiğimiz projeler
ile gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlıyoruz.
2020 yılında gastronomi bağlamında Afyonkarahisar’da 4 projeye 3,5 milyon TL destek
sağlama kararı aldık.
2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Afyonkarahisar
Belediye Başkanlığı’nın “Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi” projesi 1,5
milyon TL destek almaya hak kazandı. Toplam bütçesi 2,2 milyon TL olan projeye %66
oranında destek sağlıyoruz. Proje ile UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi
alanından üye ülkemizdeki 3, dünyadaki 36 şehirden biri olan Afyonkarahisar’da engellilerin
istihdamına ve eğitimine yönelik bir gastronomi mutfağı ile engellilerin başta yemek yapma
olmak üzere çeşitli sosyal aktivitelere katılım sağlayabileceği bir terapi merkezi kurulacaktır.
“Sosyal gastronomi şehri” unvanıyla markalaşma stratejisi benimseyen Afyonkarahisar’da
proje ile 200 engelliye çeşitli eğitimler verilecek ve 23’ünün istihdamı ayni katkı olarak
sağlanacaktır. Sıfırdan bir inşaat yapmak yerine Belediyeye ait 250 m² kapalı ve 4.300 m²
açık alana sahip olan atıl bina basit tadilatlar yoluyla kullanılacaktır.
Yine 2020 SOGEP kapsamında 1 milyon TL bütçeli Şuhut Köylere Hizmet Götürme
Birliği’nin “Keşkek Evi Kadınlara Umut Oluyor” projesine %60 oranında 600 bin TL
destek sağlıyoruz. Proje kapsamında Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde, ilçenin coğrafi
işaretli ürünü Şuhut Keşkeği’nin sosyal yardım alan kadınlar için gelir kaynağı olması
amacıyla 550 m² kapalı alana sahip ve kaba inşaatı tamamlanmış olan merkezi konumdaki
binada Keşkek Evi kurulacaktır. Şuhut Belediyesi tarafından ayni katkı olarak sağlanacak
otobüs Mobil Mutfağa dönüştürülerek ülkemizin dört bir yanındaki etkinliklere katılacak
ve Şuhut Keşkeği ile projeyi tanıtacaktır. Projede 60’ı dezavantajlı ve 10’u meslek lisesi
öğrencisi olmak üzere toplam 70 kadına eğitim verilecek ve bu kadınlardan 20’sinin ayni
katkı olarak istihdamı sağlanacaktır. Geri ödeme süresi yaklaşık 3 yıl olan proje ekonomik
açıdan da rasyonel olup öngördüğü gelir modeli sayesinde sosyal faydalarının sürdürülebilir
olmasını sağlayacaktır.

Sayfa 2 / 2
Ajansımızın gastronomi alanında destek sağladığı bir diğer proje ise “Afyon Mutfağı Marka
Olma Yolunda” projesidir. Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı
kapsamında 1 milyon TL destek sağladığımız Afyonkarahisar Belediyesi’nin projesi ile
Afyonkarahisar’ın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na olan üyeliğine de katkı sağlayacak
doğrultuda bir “Gastronomi Sokağı” oluşturulması planlanmaktadır. Bu sokakta 1 adet kara
fırın, 1 adet hamur işi atölyesi, 1 adet çorba atölyesi, 1 adet keşkek atölyesi, 1 adet sucuk
döner-köfte atölyesi, 2 adet et yemekleri atölyesi, 1 adet sebze yemekleri atölyesi, 1 adet
tatlı atölyesi ve 1 adet yöresel ürün satış alanı yer alacaktır. Bunlara ek olarak idari ofis ve
güvenlik olarak kullanılacak bir yapı ile lavabo ve mescidi içerecek bir yapı da
oluşturulacaktır. Proje kapsamında 2 unsur için marka tescili, 6 unsur için coğrafi işaret tescili
gerçekleştirilecektir. Ayrıca 3 adet turist gezdirme aracı temin edilecek olup kurulacak olan
Gastronomi Sokağı’nda 26 kişi istihdam edilecektir. Projenin toplam bütçesi 1,3 milyon TL
olup Ajansımız yaklaşık %75 oranında destek sağlamaktadır.
Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Ajansımızın destek
verdiği “Gastronomi Şehri Öğrencileri Yöresel Mutfağı İle Buluşuyor” projesi ile Emir
Murat Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki yiyecek içecek hizmetleri alanı için
atölye modernizasyonu yapılacak olup buna ek olarak kır bahçesinde peyzaj çalışmaları
yapılacaktır. Projede 11 öğretmen ve 296 öğrenci yiyecek içecek hizmetleri alanında toplam
80 saat eğitim alacaktır. Bu öğrencilerden 180 tanesi staj programına dâhil olacaktır.
Proje kapsamında markalaşma çalışmaları, meslek festivali – Gastro Afyon ve üretilen
ürünlerin satılması gibi faaliyetler öne çıkmaktadır. Projede özel sektörle iş birliği sağlanmış
olup 1 kişinin istihdamı ön görülmüştür. Toplam bütçesi 466 bin TL olan projeye %90
oranında 420 bin TL destek sağlamaktayız.
Ajans olarak ulusal ve uluslararası fonları takip ederek uluslararası fonları sağlayan kurumlara
başvurmak üzere Ajans adına proje üretmekte, Bölge paydaşlarını bu fonlara yönlendirmekte
ve fonlardan yararlanmak isteyen paydaşlara destek vermekteyiz. Bu kapsamda
Afyonkarahisar Belediyesi ile birlikte hazırlayıp İngiltere Büyükelçiliği Uluslararası Program
Fonu çağrısına sunduğumuz “Ulusal Sıfır Atık Projesini Destekleme ve
Afyonkarahisar’da Gıda Atık Yönetimini Geliştirme” projesi destek almaya hak kazandı.
UNESCO’ya taahhüt ettiğimiz Sıfır Atık projesi kapsamında hazırlanan projenin 29 proje
arasından seçilerek Türkiye’den tek başarılı proje olması önemli bir başarıdır. Yaklaşık 170
bin TL bütçesi olan proje ile Afyonkarahisar’ın sıfır atık misyonu çerçevesinde gıda atığı yol
haritası hazırlanarak gıda zincirindeki tüm paydaşların gıda atığı farkındalığının arttırılması
planlanmaktadır.

BİR YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi giriniz