Ana sayfa KÖŞE YAZILARI Kırmızı pancar

Kırmızı pancar

313
0

Karaciğerde bağışıklık hücrelerini yeniden üretiyor, kolesterolü
düşürüyor.
Sağlıklı sebzeler ve otlar yazı serime kışın vazgeçilmez sebzesi pancar
ile devam etmek istiyorum.
Pancar; A ve C vitaminleri ile folik asit, demir, manganez, potasyum
ve lif yönünden zengindir. Pancar antienflamatuar, antioksidan ve
arındırıcı etki gösteren ve ‘betalain’ olarak adlandırılan fitobesinlerin
tek kaynağıdır. Ayrıca çok güçlü bir antioksidan olan betacyanin
içerir. 
Pancar lifinin vücutta antioksidan enzimlerin düzeyini ve anormal
hücreleri elimine etmekle görevli beyaz kan hücrelerinin sayısını
arttırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bağırsak sisteminin sağlığı için
gerekli olan glutamin aminoasidinden zengindir. 
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; pancar karaciğerde bağışıklık
hücrelerini yeniden üretmektedir. Kolesterol düşürücü bir etkisi
vardır. Antikanserojendir. Bunun yanı sıra pancar sağlıklı cilt, saçlar,
tırnak ve kemikler için önemli bir madde olan silika içermektedir.

Yapılan araştırmalar pancar suyunun vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen
miktarını azaltarak egzersizi daha az yorucu hale getirdiğini
gösteriyor. Egzersizden 1-2 saat önce pişmiş halde pancar tüketin veya
protein içeceği içinde iki büyük pancar öğütün. Yapılan bir
araştırmada; koşu öncesi pancar tüketenlerin daha hızlı oldukları ve
yorgunluk hislerinin daha az olduğu tespit edilmiştir.

Ancak yüksek ısı pancar içeridiği antioksidanların zarar görmesine
neden olmaktadır. Bu sebeple en fazla 15 dakika buharda pişirilmesi
veya 1 saatten fazla fırınlanmaması gerekir. 100 gr pancar 43 kalori
içerir.

BİR YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi giriniz